Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebruik baan MAA: Tweede Kamer wil overgangsconstructie

Geplaatst opdonderdag 20 december 2018 - 19:54

De Tweede Kamer wil dat de gedoogconstructie op Maastricht-Aachen Airport voor het gebruik van de volledige lengte van de start-en landingsbaan niet op 1 januari stopt.

Er moet een overgangsperiode komen, zo staat in een aangenomen motie van PVV-kamerlid Dion Graus uit Heerlen. Die kreeg de steun van de regeringspartijen VVD en CDA en van de oppositiepartijen PvdA, DENK, SGP en Forum voor Democratie.

Knelpunten
Volgens Graus kan het acute stoppen met gedogen leiden tot knelpunten op het gebied van veiligheid en bovendien onevenredige economische schade tot gevolg hebben. VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen moet daarover in overleg met de luchthaven, aldus de motie. De minister zelf had daar ook geen probleem mee en kon dan ook leven met de motie, zo maakte zij eerder tijdens een debat duidelijk.

Vergunning
Eind november besloot de provincie als eigenaar van het vliegveld in Beek om de lopende aanvraag voor een nieuwe vergunning in te trekken. Daarin was het gebruik van de hele 2750 meter van de start- en landingsbaan voorzien. Op basis daarvan werd het gebruik ervan alvast gedoogd.

Afspraken
Door het stoppen van de vergunningsaanvraag verviel ook het gedogen. Maar om de afspraken met een aantal vrachtmaatschappijen te kunnen nakomen, vroeg de provincie om het gedogen toch tot 1 april te verlengen. Aan die wens komt een meerderheid van de Tweede Kamer nu tegemoet, nadat de minister eerder had gezegd dat verlenging van het gedogen juridisch niet kon.

Het intrekken van de aanvraag voor de vergunning had te maken met verkeerde berekeningsmethoden van de geluidsoverlast en de toenemende kritiek van omwonenden.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen