Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebruik baan MAA: Tweede Kamer wil overgangsconstructie

Geplaatst opdonderdag 20 december 2018 - 19:54

De Tweede Kamer wil dat de gedoogconstructie op Maastricht-Aachen Airport voor het gebruik van de volledige lengte van de start-en landingsbaan niet op 1 januari stopt.

Er moet een overgangsperiode komen, zo staat in een aangenomen motie van PVV-kamerlid Dion Graus uit Heerlen. Die kreeg de steun van de regeringspartijen VVD en CDA en van de oppositiepartijen PvdA, DENK, SGP en Forum voor Democratie.

Knelpunten
Volgens Graus kan het acute stoppen met gedogen leiden tot knelpunten op het gebied van veiligheid en bovendien onevenredige economische schade tot gevolg hebben. VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen moet daarover in overleg met de luchthaven, aldus de motie. De minister zelf had daar ook geen probleem mee en kon dan ook leven met de motie, zo maakte zij eerder tijdens een debat duidelijk.

Vergunning
Eind november besloot de provincie als eigenaar van het vliegveld in Beek om de lopende aanvraag voor een nieuwe vergunning in te trekken. Daarin was het gebruik van de hele 2750 meter van de start- en landingsbaan voorzien. Op basis daarvan werd het gebruik ervan alvast gedoogd.

Afspraken
Door het stoppen van de vergunningsaanvraag verviel ook het gedogen. Maar om de afspraken met een aantal vrachtmaatschappijen te kunnen nakomen, vroeg de provincie om het gedogen toch tot 1 april te verlengen. Aan die wens komt een meerderheid van de Tweede Kamer nu tegemoet, nadat de minister eerder had gezegd dat verlenging van het gedogen juridisch niet kon.

Het intrekken van de aanvraag voor de vergunning had te maken met verkeerde berekeningsmethoden van de geluidsoverlast en de toenemende kritiek van omwonenden.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen