Overslaan en naar de inhoud gaan

'Gebrek aan jongeren in politiek groot probleem'

Geplaatst opmaandag 1 mei 2017 - 19:23

Volgens burgemeester Mirjam Clermonts van Meerssen ontstaan er grote problemen als de politiek niet verjongt. Dat zegt ze in het L1-programma AvondGasten.

"Ik maak me zorgen om het aantal jongeren in de politiek. Er ontstaat een verkeerde afspiegeling van de samenleving", zegt Clermonts. Toch begrijpt de burgemeester van Meerssen wel waarom de politiek veel jongeren afschrikt.

Veel tijd
"Iemand die bijvoorbeeld voltijdsbaan heeft met een jong gezin, kan dat maar moeilijk combineren met het raadslidmaatschap. Twaalf uur per week is dan heel veel tijd. En je wordt er ook niet altijd vrolijk van. Het is echt aanpoten hoor."

Aanwinst
Clermonts is niet de enige die het gebrek aan jongeren in de politiek als een probleem signaleert. Het Maastrichtse raadslid Antoine van Lune is het met haar eens dat er iets moet veranderen. "Ik vind het jammer dat er niet meer diversiteit is", vertelt Van Lune. "Terwijl ik toch veel jongeren zie die een aanwinst zouden zijn voor de lokale politiek."

Vrouwen
Naast jongeren zijn ook vrouwen in de politiek ondervertegenwoordigd. "Wat van belang is, is de afspiegeling van de samenleving", zegt de Venlose wethouder Vera Tax. "Maar wat je niet wilt, is dat je vrouwen voor de bühne op de lijst zet. Ze moeten wel weten wat het inhoudt.
Ik denk dat veel vrouwen denken dat het niks voor hen is. Het stereotype politicus is de blanke man van boven de 50. Dus het is ook belangrijk om die stereotypering weg te halen."

Trots
Toch mag Limburg als het gaat om vrouwen in de politiek ook wel trots zijn. "We hebben meer dan 30 procent vrouwelijke burgemeesters in Limburg", zegt Mirjam Clermonts. "We steken er landelijk gezien met kop en schouders bovenuit. Daar mogen we best trots op zijn", maar ik hoop wel dat het komt door kwaliteit. Niet alleen omdat we vrouw zijn."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Politie slingert 20 raddraaiers op de bon in Meerssen
'Maastricht moet meedoen aan provinciale startersregeling'
Scooter Veilig Jongeren Milieu
Extra maatregelen tegen jongerenoverlast Venlo-Zuid
Vertrouwelijke info Meerssen gelekt door voorzitter Brug-M
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen