Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebrek aan computerchips legt productie VDL Nedcar stil

Geplaatst opdonderdag 19 augustus 2021 - 22:35

Een gebrek aan computerchips zorgt ervoor dat de productieband van VDL Nedcar in Born maandag niet gaat draaien.

Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt donderdagavond een bericht hierover in De Limburger.

Kritische componenten
"We kunnen volgende week bij VDL Nedcar niet produceren wegens het mondiale tekort aan kritische componenten", zo laat de woordvoerder van VDL Nedcar weten. De autobouwer lag al drie weken stil wegens vakantie en het personeel zou maandag weer aan de slag gaan.

In mei van dit jaar moest VDL Nedcar al twee keer een paar dagen de productie stilleggen wegens een tekort aan chips. Vakbond FNV verweet het bedrijf toen 'slecht management'.

Lees ook: FNV: 'Personeel VDL Nedcar krijgt rekening chip-vertraging'

Halfgeleiders
De Limburger citeert naar eigen zeggen uit een intern memo van het bedrijf. Daaruit zou blijken dat de aanvoer van halfgeleiders stokt. De computerchips regelen onder meer de aandrijving en het rijgedrag van een voertuig. Kortom, ze zijn vereist bij de bouw van moderne auto's.

Wereldwijd probleem
Helemaal verrassend is de productiestop bij VDL Nedcar niet. Het tekort aan chips treft vrijwel alle autofabrikanten. Ondernemingen zoals Volkswagen, Toyota, BMW, Daimler en Renault hebben fabrieken eerder al moeten sluiten omdat er te weinig halfgeleiders zijn. Het tekort is ontstaan door de coronapandemie. Autofabrikanten beperkten hun productie en bestelden minder chips. Tegelijkertijd gingen mensen massaal thuiswerken en steeg de vraag naar laptops en smartphones en dus computerchips. Nu de vraag naar nieuwe auto's aantrekt, blijft de aanvoer van computerchips achter.

Thuis wachten
Het is niet bekend wanneer VDL Nedcar de productie kan hervatten. Het personeel is gevraagd om voorlopig tot nader order thuis te wachten en alleen op afroep naar de fabriek in Born te komen. Er werken momenteel 4500 mensen bij de autobouwer.

VDL Nedcar is na het afhaken van opdrachtgever BMW volop bezig om nieuwe klanten binnen te halen. Zo gaat het bedrijf vanaf 2022 onder meer elektrische auto's bouwen voor het Amerikaanse Canoo.

Lees ook: Dit is de auto die VDL Nedcar gaat bouwen in Born

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen