Overslaan en naar de inhoud gaan

Gat in Maastrichtse stadsmuur gedicht met poëzie

Geplaatst opwoensdag 21 augustus 2019 - 16:26

Het gat in de stadsmuur van Maastricht wordt de komende maanden opgevuld met een groot geel doek met daarop een gedicht.

Omdat de herstelwerkzaamheden aan de muur de komende maanden stilliggen, heeft de gemeente besloten de bouwplaats rond het gat op te fleuren. Zo werden vorige week de zeecontainers die als stut dienen al in diverse kleuren geschilderd en zijn er schotten met kijkgaten geplaatst op het Rondeel.

Lees ook: Deel stadsmuur Maastricht weer open voor publiek

Stadsdichter
Ook stadsdichter Maarten van den Berg draagt een steentje bij. Samen met twee bouwvakkers heeft Van den Berg woensdagmiddag een metersgroot doek in de bres opgehangen. "Het is een vierregelig gedicht dat een tijdlijn van de locatie behelst", aldus de dichter. "Ik denk dat poezië er voor bedoeld is om je over bepaalde dingen anders te laten denken, nieuwe inzichten te geven. Door de poezië is ineens vijf eeuwen stadsmuur bloot te komen liggen."

ontembaar vocht de muur tegen vijand en vuur, tot zij
koortsig bollend bezweek, keien als koppen liet rollen
haar buik waarachtig een wortelkraker bleek
en vijf eeuwen opende om de tijd opnieuw te stollen

Blijft jaar hangen
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het doek er zeker een jaar zal hangen. "Al kan hij tussendoor wel verplaatst worden naar bijvoorbeeld het Rondeel."

Achter de schermen
"De bouwwerkzaamheden zullen grotendeels stilliggen, maar achter de schermen wordt hard gewerkt", zegt Wijnand de Radder, projectmanager Vestingwerken. "Er zijn proefboringen gedaan die geanalyseerd moeten worden en daarnaast gaan er allerlei partijen om tafel die gaan beslissen over de toekomst van de stadsmuur."

Verder zullen de komende tijd archeologen nog aan het werk gaan om onderzoek te doen.

Lees ook: Proefboringen in Maastrichtse stadsmuur

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen