Overslaan en naar de inhoud gaan

Gaslek Chemelot roept vragen op in Sittard-Geleen

Geplaatst opzondag 4 augustus 2019 - 17:22

Het gaslek bij een fabriek op Chemelot is voor lokale partij SPA in Sittad-Geleen reden om vragen te stellen aan het gemeentebestuur.

Fractielid Jack Renet hekelt de hekelt de communicatie rond het incident, waarbij op het moment dat de sirenes begonnen te loeien er nog amper informatie beschikbaar was.

Manifest
Renet is behalve raadslid ook actief in het Burgermanifest Veilig Chemelot, een buurtplatform dat zich inzet voor een veiliger industrieterrein. Als het aan Renet ligt worden de ideeën van het Burgermanifest binnenkort in de gemeenteraad besproken.

Desinteresse
Daar heerst volgens het burgerinitiatief desinteresse voor het onderwerp, beweert Rosita Custers van hetzelfde burgerplatform: "Diverse malen is geprobeerd om de verbeterpunten van het burgerinitiatief in de raad te bespreken, maar telkens wordt het van de agenda gehouden omdat er achter de schermen met Chemelot gesproken wordt. Burgers worden gewoon buitenspel gezet."

Storingen
Volgens haar wordt er gemiddeld 1 à 2 keer per maand een fabriek stilgelegd vanwege een technische storing. Vooral de salpeterzuurfabriek, waar zaterdag het gaslek plaatsvond, en de ammoniakfabriek zouden volgens haar voor problemen zorgen.

Lees ook: Al eerder problemen salpeterzuurfabriek OCI Nitrogen

Bijltje erbij neergooien
Het incident van zaterdag is voor Custers ook reden om het bijltje erbij neer te gooien met haar werk voor het manifest. "Al jarenlang proberen we de gemeente Sittard-Geleen en Chemelot te overtuigen om een aantal maatregelen te nemen om de veiligheid op het terrein te verbeteren. We horen steeds dat er achter de schermen hard aan gewerkt wordt, maar we zien geen resultaten”, zegt Custers. “Ik heb me jarenlang vastgebeten in dit dossier, maar merk dat de burgers niet serieus genomen worden. Daarom gooi ik het bijltje erbij neer."

Oorzaak
Het Burgermanifest gaat door zonder Custers, laat voorman Jack Renet weten. Waardoor het lek in de salpeterzuurfabriek van OCI Nitrogen is veroorzaakt, is nog altijd onduidelijk. Wel staat vast dat de fabriek eerder deze week al diverse malen problemen had. Of die verband houden met het gaslek van zaterdag, wordt onderzocht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen