Overslaan en naar de inhoud gaan

Gaslek Chemelot roept vragen op in Sittard-Geleen

Geplaatst opzondag 4 augustus 2019 - 17:22

Het gaslek bij een fabriek op Chemelot is voor lokale partij SPA in Sittad-Geleen reden om vragen te stellen aan het gemeentebestuur.

Fractielid Jack Renet hekelt de hekelt de communicatie rond het incident, waarbij op het moment dat de sirenes begonnen te loeien er nog amper informatie beschikbaar was.

Manifest
Renet is behalve raadslid ook actief in het Burgermanifest Veilig Chemelot, een buurtplatform dat zich inzet voor een veiliger industrieterrein. Als het aan Renet ligt worden de ideeën van het Burgermanifest binnenkort in de gemeenteraad besproken.

Desinteresse
Daar heerst volgens het burgerinitiatief desinteresse voor het onderwerp, beweert Rosita Custers van hetzelfde burgerplatform: "Diverse malen is geprobeerd om de verbeterpunten van het burgerinitiatief in de raad te bespreken, maar telkens wordt het van de agenda gehouden omdat er achter de schermen met Chemelot gesproken wordt. Burgers worden gewoon buitenspel gezet."

Storingen
Volgens haar wordt er gemiddeld 1 à 2 keer per maand een fabriek stilgelegd vanwege een technische storing. Vooral de salpeterzuurfabriek, waar zaterdag het gaslek plaatsvond, en de ammoniakfabriek zouden volgens haar voor problemen zorgen.

Lees ook: Al eerder problemen salpeterzuurfabriek OCI Nitrogen

Bijltje erbij neergooien
Het incident van zaterdag is voor Custers ook reden om het bijltje erbij neer te gooien met haar werk voor het manifest. "Al jarenlang proberen we de gemeente Sittard-Geleen en Chemelot te overtuigen om een aantal maatregelen te nemen om de veiligheid op het terrein te verbeteren. We horen steeds dat er achter de schermen hard aan gewerkt wordt, maar we zien geen resultaten”, zegt Custers. “Ik heb me jarenlang vastgebeten in dit dossier, maar merk dat de burgers niet serieus genomen worden. Daarom gooi ik het bijltje erbij neer."

Oorzaak
Het Burgermanifest gaat door zonder Custers, laat voorman Jack Renet weten. Waardoor het lek in de salpeterzuurfabriek van OCI Nitrogen is veroorzaakt, is nog altijd onduidelijk. Wel staat vast dat de fabriek eerder deze week al diverse malen problemen had. Of die verband houden met het gaslek van zaterdag, wordt onderzocht.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen