Overslaan en naar de inhoud gaan

Ganzenbord-arena in Swolgen: wie wordt wereldkampioen?

Geplaatst opwoensdag 11 september 2019 - 17:27

In Horst aan de Maas namen woensdag 550 deelnemers deel aan een heus wereldkampioenschap ganzenbord.

In het kader van 800 jaar Horst aan de Maas was sportpark Kerkebos in Swolgen omgetoverd tot een ganzenbord-arena waar de lokale bevolking van Horst aan de Maas, jong en oud, de strijd kon aangaan voor de wereldtitel ganzenborden.

Tijd
Degene die zo snel mogelijk alle 63 vakjes weet te doorlopen wint. De tijd wordt daarbij door een 'scheidsrechter' opgenomen en genoteerd. Dian van Aken ging op de valreep met de wereldtitel aan de haal.

Gezellig
Volgens de 79-jarige Mia Kuijpers gaat het niet om het winnen. "De gezelligheid van een spelletje ganzenbord, of een ander bordspel: daar gaat het om. Met een bordspel kun je tenminste nog met elkaar praten. Dat is heel anders dan de jeugd die maar op de telefoon of spelcomputer zit. Die leren ook niet wat verliezen is."

Fascinatie
De 9-jarige Teun Hoeijmakers vindt het spel helemaal geweldig en speelt het graag. "Het is hartstikke leuk. Dit is gezellig, bij computerspelletjes dan ben je alleen maar aan het maar schieten. Hier kun je met elkaar praten en grapjes maken terwijl je speelt. Ik denk dat ik het spel vaker ga spelen"

Waarom ganzenbord?
Organisator Ger van Rensch merkt dat de mensen enthousiast zijn. Een enkeling vraagt zich wel af hoe het spel ook alweer gespeeld moet worden, omdat het voor sommigen meer dan 30 jaar geleden is. "We hebben voor ganzenbord gekozen omdat iedereen het wel kent en het is een makkelijk spel", zegt van Rensch. "We kunnen makkelijk alle zestien kernen in het spel verwerken. We hebben bijvoorbeeld geen Monopoly gekozen, want dat spel duurt te lang. Dit is snel te spelen."

Speciaal ganzenbord
Op het spelbord zijn de gebruikelijke vakjes, die of gevaar of geluk opleveren, vervangen door herkenbare plaatsen van Horst aan de Maas. Zo is de gevangenis in deze speciale editie de vrouwengevangenis in Evertsoord, komt de roos uit Lottum terug en ook Jack Poels van Rowwen Hèze, vastelaovend en het OLS passeren de revue.

Ganzenbord
Foto: L1
Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen