Overslaan en naar de inhoud gaan

Ganzenbord-arena in Swolgen: wie wordt wereldkampioen?

Geplaatst opwoensdag 11 september 2019 - 17:27

In Horst aan de Maas namen woensdag 550 deelnemers deel aan een heus wereldkampioenschap ganzenbord.

In het kader van 800 jaar Horst aan de Maas was sportpark Kerkebos in Swolgen omgetoverd tot een ganzenbord-arena waar de lokale bevolking van Horst aan de Maas, jong en oud, de strijd kon aangaan voor de wereldtitel ganzenborden.

Tijd
Degene die zo snel mogelijk alle 63 vakjes weet te doorlopen wint. De tijd wordt daarbij door een 'scheidsrechter' opgenomen en genoteerd. Dian van Aken ging op de valreep met de wereldtitel aan de haal.

Gezellig
Volgens de 79-jarige Mia Kuijpers gaat het niet om het winnen. "De gezelligheid van een spelletje ganzenbord, of een ander bordspel: daar gaat het om. Met een bordspel kun je tenminste nog met elkaar praten. Dat is heel anders dan de jeugd die maar op de telefoon of spelcomputer zit. Die leren ook niet wat verliezen is."

Fascinatie
De 9-jarige Teun Hoeijmakers vindt het spel helemaal geweldig en speelt het graag. "Het is hartstikke leuk. Dit is gezellig, bij computerspelletjes dan ben je alleen maar aan het maar schieten. Hier kun je met elkaar praten en grapjes maken terwijl je speelt. Ik denk dat ik het spel vaker ga spelen"

Waarom ganzenbord?
Organisator Ger van Rensch merkt dat de mensen enthousiast zijn. Een enkeling vraagt zich wel af hoe het spel ook alweer gespeeld moet worden, omdat het voor sommigen meer dan 30 jaar geleden is. "We hebben voor ganzenbord gekozen omdat iedereen het wel kent en het is een makkelijk spel", zegt van Rensch. "We kunnen makkelijk alle zestien kernen in het spel verwerken. We hebben bijvoorbeeld geen Monopoly gekozen, want dat spel duurt te lang. Dit is snel te spelen."

Speciaal ganzenbord
Op het spelbord zijn de gebruikelijke vakjes, die of gevaar of geluk opleveren, vervangen door herkenbare plaatsen van Horst aan de Maas. Zo is de gevangenis in deze speciale editie de vrouwengevangenis in Evertsoord, komt de roos uit Lottum terug en ook Jack Poels van Rowwen Hèze, vastelaovend en het OLS passeren de revue.

Ganzenbord
Foto: L1
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen