Overslaan en naar de inhoud gaan

Ganzenbord-arena in Swolgen: wie wordt wereldkampioen?

Geplaatst opwoensdag 11 september 2019 - 17:27

In Horst aan de Maas namen woensdag 550 deelnemers deel aan een heus wereldkampioenschap ganzenbord.

In het kader van 800 jaar Horst aan de Maas was sportpark Kerkebos in Swolgen omgetoverd tot een ganzenbord-arena waar de lokale bevolking van Horst aan de Maas, jong en oud, de strijd kon aangaan voor de wereldtitel ganzenborden.

Tijd
Degene die zo snel mogelijk alle 63 vakjes weet te doorlopen wint. De tijd wordt daarbij door een 'scheidsrechter' opgenomen en genoteerd. Dian van Aken ging op de valreep met de wereldtitel aan de haal.

Gezellig
Volgens de 79-jarige Mia Kuijpers gaat het niet om het winnen. "De gezelligheid van een spelletje ganzenbord, of een ander bordspel: daar gaat het om. Met een bordspel kun je tenminste nog met elkaar praten. Dat is heel anders dan de jeugd die maar op de telefoon of spelcomputer zit. Die leren ook niet wat verliezen is."

Fascinatie
De 9-jarige Teun Hoeijmakers vindt het spel helemaal geweldig en speelt het graag. "Het is hartstikke leuk. Dit is gezellig, bij computerspelletjes dan ben je alleen maar aan het maar schieten. Hier kun je met elkaar praten en grapjes maken terwijl je speelt. Ik denk dat ik het spel vaker ga spelen"

Waarom ganzenbord?
Organisator Ger van Rensch merkt dat de mensen enthousiast zijn. Een enkeling vraagt zich wel af hoe het spel ook alweer gespeeld moet worden, omdat het voor sommigen meer dan 30 jaar geleden is. "We hebben voor ganzenbord gekozen omdat iedereen het wel kent en het is een makkelijk spel", zegt van Rensch. "We kunnen makkelijk alle zestien kernen in het spel verwerken. We hebben bijvoorbeeld geen Monopoly gekozen, want dat spel duurt te lang. Dit is snel te spelen."

Speciaal ganzenbord
Op het spelbord zijn de gebruikelijke vakjes, die of gevaar of geluk opleveren, vervangen door herkenbare plaatsen van Horst aan de Maas. Zo is de gevangenis in deze speciale editie de vrouwengevangenis in Evertsoord, komt de roos uit Lottum terug en ook Jack Poels van Rowwen Hèze, vastelaovend en het OLS passeren de revue.

Ganzenbord
Foto: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen