Overslaan en naar de inhoud gaan

Gangenstelsel Sint-Pietersberg in kaart gebracht

Geplaatst opdinsdag 20 oktober 2020 - 20:11

De meest complete kaart van het gangenstelsels van de Sint-Pietersberg in Maastricht is klaar.

De Sint-Pietersberg had ooit een van de meest uitgebreide, door de mens aangelegde gangenstelsels ter wereld. Van dit gangenstelsel is nu de meest volledige plattegrond gemaakt, die ooit verschenen is.

Pionier ir. D.C. van Schaïk
Eerder was er de grote plattegrond van de pionier van de grotten, geoloog David Cornelis van Schaïk, uit 1959. Maar daarop ontbraken gedeeltes die verdwenen waren. Door eigen archiefonderzoek van Rob Habets en Carlo Sijben, en door het bijeen brengen op één plattegrond van eerder door anderen gemaakte deelstudies is nu de meest complete kaart van het gangenstelsel klaar.

Rob Habets: "Het was nog lastig om de kaart te maken. We moesten vier verschillende kaarten in de bestaande kaart passen. De kaarten hadden soms een verschillende schaal. Die moest ik eerst omrekenen. Carlo heeft de kaarten erin getekend met behulp van de computer. Dat was nog een hele klus. Ik heb er ongeveer 800 uur aan gewerkt".

Uitgave
De Stichting Oud Sint-Pieter heeft een en ander financieel mogelijk gemaakt. De kaart verschijnt als bijlage bij de tijdschriften 'Sint-Pieter, Vroeger en nu' en de 'SOK-Mededelingen', waarin de publicaties staan van de Studiegroep Onderaardse kalksteengroeven (SOK). De kaart is niet geschikt om als navigatie te gebruiken, zegt Hans Ogg, een van de initiatiefnemers: "De werkelijkheid van een gang en wat je ziet op de kaart is heel verschillend. Binnen de kortste keren merk je dat je verloren loopt ,als je het alleen maar van de kaart moet hebben".

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen