Overslaan en naar de inhoud gaan

Gangenstelsel Sint-Pietersberg in kaart gebracht

Geplaatst opdinsdag 20 oktober 2020 - 20:11

De meest complete kaart van het gangenstelsels van de Sint-Pietersberg in Maastricht is klaar.

De Sint-Pietersberg had ooit een van de meest uitgebreide, door de mens aangelegde gangenstelsels ter wereld. Van dit gangenstelsel is nu de meest volledige plattegrond gemaakt, die ooit verschenen is.

Pionier ir. D.C. van Schaïk
Eerder was er de grote plattegrond van de pionier van de grotten, geoloog David Cornelis van Schaïk, uit 1959. Maar daarop ontbraken gedeeltes die verdwenen waren. Door eigen archiefonderzoek van Rob Habets en Carlo Sijben, en door het bijeen brengen op één plattegrond van eerder door anderen gemaakte deelstudies is nu de meest complete kaart van het gangenstelsel klaar.

Rob Habets: "Het was nog lastig om de kaart te maken. We moesten vier verschillende kaarten in de bestaande kaart passen. De kaarten hadden soms een verschillende schaal. Die moest ik eerst omrekenen. Carlo heeft de kaarten erin getekend met behulp van de computer. Dat was nog een hele klus. Ik heb er ongeveer 800 uur aan gewerkt".

Uitgave
De Stichting Oud Sint-Pieter heeft een en ander financieel mogelijk gemaakt. De kaart verschijnt als bijlage bij de tijdschriften 'Sint-Pieter, Vroeger en nu' en de 'SOK-Mededelingen', waarin de publicaties staan van de Studiegroep Onderaardse kalksteengroeven (SOK). De kaart is niet geschikt om als navigatie te gebruiken, zegt Hans Ogg, een van de initiatiefnemers: "De werkelijkheid van een gang en wat je ziet op de kaart is heel verschillend. Binnen de kortste keren merk je dat je verloren loopt ,als je het alleen maar van de kaart moet hebben".

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen