Overslaan en naar de inhoud gaan

Gaat Meerssen 50 jaar later Amby achterna?

Geplaatst opmaandag 14 september 2020 - 6:00

Exact vijftig jaar geleden annexeerde Maastricht de dorpen Amby, Heer, Borgharen en Itteren. Maandagavond debatteert de Meerssense gemeenteraad over een eventuele fusie met Maastricht.

Het zit Ambinezen in hart en nieren Alphons Damoiseaux en Rob Plantaz nog steeds niet helemaal lekker dat het kerkdorpje in 1970 bij de gemeente Maastricht werd getrokken. "Iech bin geine Mestreechteneer, iech veul miech op en top Amie", zegt Plantaz. "En bin er gruuts op dat iech es geboorteplaots Amie in mien paspoort höb stoon."

Amiepedia
De beide heren maakten als twintigers de annexatie bewust mee. "De afscheidsavond van Amby hebben we als een groot feest gevierd", zegt Damoiseaux. "Het was feest, want we hebben ons niet laten overrulen, wij zeiden Amie blief Amie". En dat is het volgens de ras-Ambinezen nog steeds. Sinds een aantal jaren werken ze samen met de Joonkheid van Amby aan Amiepedia, een Wikipedia-versie over de geschiedenis van Amby.

"We hebben inmiddels meer dan driehonderd artikelen en foto's over de geschiedenis van ons dorp erop staan", vertelt Plantaz.

Plakacties
Ondanks dat hun dorp nu al vijftig jaar bestuurd wordt vanuit de Markt in Maastricht heeft de Amby altijd zijn eigenheid kunnen behouden. "Dat is ook iets waar we naar hebben gestreefd", geeft Plantaz aan. "Wij hebben destijds met plakacties en dergelijke geprobeerd om zoveel mogelijke mensen uit Amby in de gemeenteraad te krijgen, en dat lukte. Want bij de eerste verkiezingen waren dat er maar liefst vier."

Oosten
Eén van die mensen is oud-wethouder Piet Keijmis, die rond de eeuwwisseling Amby vertegenwoordigde in de raad. "Als wethouder stond je toch dicht bij het volk", vertelt Keijmis. "En in die functie, maar ook als raadslid kon je die Ambinese belangen behartigen. De mooiste dingen die in Maastricht tot stand zijn gekomen in de laatste vijftig jaar", zegt de oud-wethouder met een grote glimlach op zijn gezicht. "Die zijn door de wijzen uit het oosten aangegeven en gesteund", doelend op het feit dat Amby ten oosten van Maastricht ligt.

Video: L1

Annexatie
"Als je terugkijkt dan is die annexatie goed geweest voor ons dorp", zegt Plantaz. Volgens hem zijn er op den duur meer eisen gesteld aan het bestuur van de samenleving en red je dat als kleine gemeenschap financieel, maar ook op deskundig vlak niet. Oud-wethouder Keijmis is het daar mee eens. "Het heeft Amby en zijn verenigingen heel veel gebracht, ook omdat ze hun eigenheid hebben kunnen behouden."

Ulestraten
Het gevoel dat je in Amby nog steeds geen Maastrichtenaar bent, leeft bijvoorbeeld ook in de buurtschap Ulestraten die sinds 1982 onder Meerssen valt. "Als ik daar kom, moet ik niet zeggen dat daar Meerssenaren wonen. Als je daar woont ben je van Ulestraten en zeg je liever niks over Meerssen", zegt Meerssenaar Jacques Giesen. Volgens hem blijft dat gevoel generaties lang voelbaar. "Het is van belang dat bij een herindeling die eigenheid van de kernen, zoals Geulle, Ulestraten en Bunde, bewaard blijft."

Valkenburg
Het doet Giesen overigens pijn dat het ernaar uitziet dat zijn gemeente moet opgaan in Maastricht, maar het is volgens hem ook een beetje de schuld van Meerssen zelf. "Meerssen is altijd een vreigel-gemeente geweest (vreigel = ruzie - red.) en heeft daardoor nooit echte stappen gezet", zegt Giesen die in zijn vrije tijd politiek verslaggever is bij de lokale zender Meer/Vandaag. "Net als Valkenburg hebben wij ook grotten, maar daar is nooit iets mee gedaan. Het verschil is dat Valkenburg ondernemers had die de schouders eronder hebben gezet om de gemeente op de kaart te zetten, iets wat Meerssen altijd heeft nagelaten."

Video: L1

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen