Overslaan en naar de inhoud gaan

Fysiotherapeuten hebben handen vol aan thuiswerkers

Geplaatst opvrijdag 3 juli 2020 - 7:00

Sinds de uitbraak van het coronavirus is het aantal mensen met nek-, rug- en schouderklachten fors toegenomen. Maar ook slaapproblemen en hoofdpijn nemen toe.

Dat blijkt uit een peiling onder fysiotherapeuten. De toename is toe te schrijven aan de thuiswerkers.

Weinig bewegen, slecht eten
Sinds de drie vestigingen van fysiotherapeut Ben Wijkel weer open zijn gegaan, is het aantal mensen met klachten toegenomen. "Dat is makkelijk te verklaren", zegt Wijkel. "Mensen werken nu thuis en nemen een verkeerde houding aan, bewegen minder en eten ongezond." Vooral de combinatie van minder bewegen en slechte voeding speelt volgens de fysio een rol. "Want als je thuiswerkt, neem je makkelijker een koekje.”

Thuiswerkplek
Maurice Arets uit Brunssum waakt over de gezondheid van de medewerkers van verschillende bedrijven. Ook hij ziet dat thuiswerkers steeds vaker klachten krijgen. "Ze werken vaak met een laptop", weet de bedrijfsfysiotherapeut. "Dat is handig omdat je die makkelijk kunt meenemen. Maar niet om veel op te werken." Maar ook het gemis van een goede werkplek is een groot probleem volgens oefentherapeut Cesar Sandra van Engelen uit Schimmert. "Mensen hebben geen thuiswerkplek. Daarom creëren ze een. Vaak is dat aan de eettafel. Maar sommige hangen ook op de bank of zelfs in bed." Voor een tijdje is dat volgens haar geen probleem. "Maar als je drie maanden aan de eettafel werkt en op een net te hoge stoel zit. Dan wordt dat wel een probleem."

Tips voor thuiswerkers:
- Zorg voor goede een werkplek
- Zet een laptop op een verhoging
- Beweeg minstens twee minuten per uur
- Na 20 minuten werken 20 seconden wegkijken van het scherm om oogklachten te voorkomen
- Drink regelmatig iets
- Zorg voor afwisseling

Schoenendoos
Veel klachten zijn makkelijk te verhelpen. "Veel mensen werken op een tablet of laptop. Die zitten met een bolle rug voor het scherm. Schouders naar voren. Daardoor krijgen ze spanning in de onderrug en schouders." Om de klachten te verlichten, moet de laptop hoger staan. "Dat kan met een speciale laptop standaard. Ik heb zelf de laptop op een schoenendoos staan. Dan kan ik toch rechter zitten", legt Van Engelen uit.

Bewegen
Maar ook meer bewegen is belangrijk. "Zitten is het nieuwe roken", verklaart Wijkel. "Mensen moeten eigenlijk iedere uur twee minuten bewegen. Even iets anders doen." Maar dat blijkt thuis niet zo makkelijk. "Op kantoor worden mensen regelmatig gestoord", zegt Arets. "Een collega die iets komt vragen. Of je baas die boos is. Of je haalt een kopje koffie. Dat doe je thuis niet snel." Volgens de Arbo-regels moeten de werkgevers zorgen voor een goede werkplek. Ook als iemand thuiswerkt. "Maar veel bedrijven zijn nu vooral bezig met overleven", weet Arets. "Maar je ziet ook dat bedrijven bijvoorbeeld stoelen meegeven aan hun medewerkers, zodat ze toch een goede zitplek hebben." Veel thuiswerkers mogen ook na de crisis thuis blijven werken. Want steeds meer bedrijven zien de voordelen van het thuiswerken.

Lees ook: Thuiswerken wordt het nieuwe normaal

Zitbal
Toch lijkt de thuiswerker zich nu meer bewust van de valkuilen van het thuiswerken. "Veel particulieren komen nu naar ons toe voor een ergonomische stoel", zegt Roel Roosjen van Medio Comfort in Nuth. "Ze krijgen klachten en gaan nadenken over hun werkplek." Volgens Roosjen moet een goede stoel vooral beweeglijk zijn. "Populair is nu een zitbal. Dan kun je er makkelijk van houding veranderen." Maar ook de werkkruk en in hoogte verstelbare bureaus vinden gretig aftrek. "Bij de particulieren in ieder geval. Niet bij bedrijven. Die investeren nog niet en wachten af."

Slapen
Dat mensen zich nu steeds vaker met klachten bij de fysiotherapeut melden, is voor Van Engelen geen verrassing. "In het begin durfden mensen met klachten ook niet naar de huisarts te gaan uit angst voor corona. Dat is nu niet meer." Omdat de mensen nu al langer noodgedwongen thuis moeten werken, veranderden de klachten ook. Slaapproblemen komen steeds meer voor. "Ook dat ligt aan het thuiswerken", weet Van Engelen. "De mensen zijn nu flexibeler en gaan ’s avonds voordat ze naar bed gaan nog werken. Dat is niet goed voor de nachtrust."

Lees ook: Thuiswerken in Zuid-Limburg positief bevallen

Oogklachten
Oogklachten komen ook steeds vaker voor. "Ze werken urenlang op de laptop en meetings worden gehouden via teams of zoom", verklaart Arets. "Dat is erg intensief. Daardoor krijgen ze geïrriteerde ogen en raken ze snel vermoeid." Daarom is het volgens de bedrijfsfysiotherapeut van belang dat mensen na 20 minuten werken 20 seconden wegkijken van het scherm. "Of print stukken die je nodig hebt uit", vult Van Engelen aan. "Dat helpt ook. En zorg dat het scherm niet te helder staat. Dat is ook vermoeiend voor de ogen." Ook helpt het volgens haar om het lettertype op het scherm groter te maken.

Nieuwe lifestyle
De thuiswerkers moeten zich volgens de therapeuten vooral aanpassen aan hun nieuwe werkplek. "Het gaat om een lifestyle probleem", zegt Wijkel. "Ze moeten leren om meer te bewegen." De computer kan daarbij helpen, want er zijn verschillende programma's die de gebruiker waarschuwt als hij bijvoorbeeld rust moet nemen.

Lees ook: Limburg telt minste thuiswerkers van het land

Ritme
Mensen moeten ook leren om privé en werk gescheiden te houden. Ook als ze thuiswerken. "Maak bijvoorbeeld van een logeerkamer je werkkamer. Dat is beter dan de eetkamertafel als werkplek", zegt Van Engelen. En een vast ritme aanhouden is volgens haar ook van belang. "Er zijn mensen die nu thuiswerken, maar toch iedere ochtend een half uur gaan fietsen. Die doen dat omdat ze vroeger ook een half uur naar het werk moesten fietsen. Aan het eind van de werkdag doen ze dat ook", weet Van Engelen. "Ze blijven op deze manier fit en houden het oude ritme vast dat ze gewend zijn."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen