Overslaan en naar de inhoud gaan

FvD'er Kerseboom erkent integriteitscollege Kamer niet

Geplaatst opwoensdag 11 augustus 2021 - 17:18

Tweede Kamerleden Simone Kerseboom uit Maastricht en haar collega Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie (FvD) willen zich niet verantwoorden voor een integriteitscommissie van de Kamer.

De FvD'ers zijn voor begin september uitgenodigd voor een gesprek naar aanleiding van klachten over het overtreden van de coronaregels, maar weigeren te komen.

Drie zoenen
"Wij erkennen het gezag van dit 'college' niet en zullen niet verschijnen", schreef Van Meijeren woensdagmiddag in een tweet, die ook door Kerseboom werd gedeeld. Aanleiding was een voorval in het parlement in mei. Van Meijeren gaf zijn fractiegenoot drie zoenen om haar te feliciteren met haar eerste toespraak in het parlement. Het was een "volstrekt normale wijze" van feliciteren waarvoor de twee zich niet willen verantwoorden, schrijft hij nu.

Van Meijeren deelde bij zijn tweet een brief van het College van onderzoek integriteit van de Kamer, die hij niet zegt te erkennen. "Het is aan DE KIEZER om te bepalen of Kamerleden integer zijn!"

Lees ook: Kerseboom zoent ondanks oproep Kamervoorzitter

Brief
Het college, dat onafhankelijk werkt van de Tweede Kamer, bevestigt dat de brief die Van Meijeren heeft gedeeld eind vorige week aan hem is verstuurd. Verder wil het zo lang de zaak nog loopt niet reageren.

Integriteit
Het college kwam vorig jaar tot stand door een besluit van het parlement, en het proces waarmee de integriteit van Kamerleden wordt onderzocht is vastgelegd in een regeling. Over eventuele sancties (waarvan een maand schorsing van Kamerleden de zwaarste is) wordt een besluit genomen door het parlement. Het college geeft daarover alleen advies.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen