Overslaan en naar de inhoud gaan

FvD: 'Zonnepanelen op grote daken leveren genoeg energie'

Geplaatst opmaandag 2 november 2020 - 11:22

Forum voor Democratie (FvD) in het Limburgs Parlement stelt dat de vijftien gemeenten in Noord- en Midden-Limburg helemaal aan hun taakstelling voor duurzame energie tot 2030 kunnen voldoen door zonnepanelen op grote daken.

Plannen voor 'landschap bedervende' windturbines en zonneweides kunnen dan ook van tafel, aldus statenlid Nico Vincken in schriftelijke vragen aan het provinciebestuur.

Ambitie
Daarin stelt hij 'vernomen te hebben'’ dat de realisering en aanvragen voor zonnepanelen op grote daken 'zodanige vormen aannemen dat hiermee nu reeds is voldaan aan de ambitie voor 2030'. En er dus geen restopgave overblijft.

RES
In de zogeheten Regionale Energie Strategie (RES) Noord- en Midden-Limburg van de 15 gemeenten is vastgelegd dat in 2030 1,2 terawatt-uur aan duurzame groene energie moet worden opgewekt. Eén terawatt-uur staat gelijk aan één miljard kilowatt-uur. Bij grote daken gaat het om meer dan 50 zonnepanelen.

Draagvlak
Volgens FvD-statenlid Vincken betekent de situatie die in zijn ogen is ontstaan dat er geen nieuwe vergunningen meer verstrekt moeten worden voor windturbines en zonneweiden. Ook lopende vergunningaanvragen zouden heroverwogen moeten worden. Verder zouden de burgers op de hoogte gebracht moeten worden van de vermeende ontwikkeling 'omdat dit voor het draagvlak voor nieuwe windturbines en zonneweides zeker een rol zal spelen'.

Van het provinciebestuur wil hij verder weten of zich eenzelfde ontwikkeling ook in de zestien Zuid-Limburgse gemeenten voordoet. Die zijn bezig met hun eigen RES. Vincken noemt dat 'aannemelijk'.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen