Overslaan en naar de inhoud gaan

FvD-deputé: 'Opstappen Baudet doodzonde en heldhaftig'

Geplaatst opmaandag 23 november 2020 - 21:44

Gedeputeerde Ruud Burlet van Forum voor Democratie vindt het doodzonde dat Thierry Baudet is opgestapt als politiek leider van zijn partij.

Tegelijk noemt Burlet het heldhaftig en elegant hoe hij zijn politieke verantwoordelijkheid heeft genomen en zijn positie ter beschikking heeft gesteld. "Ik heb daar veel respect voor", aldus de gedeputeerde van Forum.

Extreemrechtse uitlatingen in jongerentak
Baudet legde zijn functie neer na kritiek van prominente partijgenoten dat hij te weinig zou optreden tegen extreemrechtse uitlatingen binnen de JFvD, de jongerenafdeling van Forum. Afgelopen zaterdag meldde Het Parool dat er binnen de JFvD (nog steeds) jongeren actief zijn die zich in een appgroep antisemitisch en homofoob uiten en nazi-sympathieën hebben.

Baudet besloot daarop een onderzoek te laten instellen. Maar een aantal prominenten vond dat niet ver genoeg gaan en eisten een grondige sanering binnen JFvD. Daarbij lag ook Baudets rechterhand Freek Jansen onder vuur. Hij is voorzitter van de JFvD.

Trial by media
In een filmpje op Twitter stelt Baudet de ultieme politieke consequentie te trekken uit de ophef binnen de partij. Hij zegt zich niet te kunnen verenigen met de manier waarop met de situatie wordt omgegaan en mensen al voor de bus worden gegooid voordat we weten wat er is gebeurd. Baudet vindt daarom dat eerst het onderzoek had moeten worden afgewacht. Hij spreekt in dat verband van een 'trial by media'.

Tegelijk verklaart hij dat als uit het onderzoek blijkt dat er dingen zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen, daar natuurlijk tegen moet worden opgetreden. Volgens gedeputeerde Burlet heeft Baudet zo nog eens duidelijk gemaakt dat er voor anti-semitisme en racisme geen plaats is binnen Forum. "Dat dit niet past en kan binnen onze partij."

Hoe verder?
Burlet verwacht niet dat de aantrekkingskracht op kiezers van Forum voor Democratie een flinke knauw krijgt nu Baudet geen politiek leider meer is. Hij is ook niet helemaal verloren voor de partij. Want hij wil lijstduwer worden en blijft ook voorzitter, zo Burlet.

Op 17 maart volgend jaar zijn er Tweede Kamerverkiezingen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen