Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Fusiegemeente experimenteert met bestuursvernieuwing

Geplaatst opdinsdag 10 januari 2017 - 20:53

De toekomstige nieuwe fusiegemeente van Onderbanken, Nuth en Schinnen wil experimenteren met nieuwe vormen van bestuur en dienstverlening aan de burgers.

Zo is het de bedoeling dat de 15 kernen meer zelfstandigheid krijgen. Dat moet vorm krijgen via dorpsraden. Die hebben dan ook de beschikking over een budget dat ze naar eigen inzicht kunnen besteden.

KNVB
Volgens waarnemend burgemeester Léon Frissen van Schinnen functioneert een gemeenteraad dan meer als een soort KNVB dat de beleidslijnen uitzet.
De gemeente Peel en Maas is een succesvol voorbeeld van zo'n aanpak, aldus Frissen.

Verzet
Hij denkt dat ook kernen als
Schimmert en Hulsberg veel baat hebben bij zo'n beleid. In die twee kernen van de gemeente Nuth is veel verzet tegen de nieuwe gemeente. Heel wat inwoners willen liever naar Beek of Valkenburg.

Service
De nieuwe fusiegemeente wil verder de rechtstreekse service aan de burgers verbeteren door veel meer gebruik te maken van de mogelijkheden die digitalisering biedt.
Zo wijst burgemeester Odile Wolfs van Onderbanken erop dat in haar gemeente nu al paspoorten thuis worden bezorgd bij mensen die slecht ter been zijn.

Internet
In de toekomst moet het eigenlijk zo worden dat de gemeente naar de burger gaat in plaats van dat de burger naar het gemeentehuis moet komen, zo zegt
Wolfs. "Hij of zij kan dan via internet zaken bestellen en aanvragen."

Groot gemeentehuis
Zeker is in ieder geval dat er geen nieuw groot gemeentehuis komt in de nieuwe fusiegemeente.
De drie huidige gemeentehuizen blijven voorlopig gewoon open.

De fusie van Onderbanken, Nuth en Schinnen gaat op 1 januari 2019 in.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Ook Eerste Kamer stemt in met fusie Beekdaelen
Kwartiermaker aangesteld voor nieuwe fusiegemeente
Drie Limburgse gemeenten gaan twee keer naar de stembus
Herindeling in Zuid-Limburg blijft beperkt
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen