Overslaan en naar de inhoud gaan

Fusie parochies: kerken hoeven nog niet dicht

Geplaatst opdinsdag 20 oktober 2020 - 19:23

Het plan om van 300 parochies in Limburg terug te gaan naar 50 betekent niet dat er meteen kerken dicht moeten.

Dat zegt bisschop Harrie Smeets van het bisdom Roermond dinsdag in L1mburg Centraal.

Reorganisatie
Vorige week donderdag maakte het bisdom in een gepubliceerde beleidsbrief bekend dat parochies meer moeten samenwerken en fuseren. Dat moet het komende jaar gestalte krijgen. Het bisdom wil ook dat er in parochies meer tijd wordt besteed aan het verkondigen van het geloof en dat er minder wordt vergaderd.

Lees ook: Bisdom Roermond schaalt flink af: van 300 naar 50 parochies

Halflege kerken
Nu zitten kerken vaak halfleeg. De coronacrisis heeft dat nog eens versterkt. En het bisdom moet flink bezuinigen. Volgens bisschop Smeets zijn halflege kerken zeker een kostenpost. "Maar je kunt niet zomaar een dorpskerk sluiten en dan alles naar een dorp ernaast verplaatsen. Zo'n kerk is heel eigen en vertrouwd voor een dorpsgemeenschap."

Kerken belangrijk voor dorpen
Volgens Smeets is het niet uit te sluiten dat een aantal kerken die nu nog in gebruik zijn, op termijn een andere bestemming krijgen. In steden is dat ook wel met succes gebeurd. Daar blijven ook vaak nog andere kerken over. Maar in een dorp is dat anders.

Besparing
Het bisdom redeneert dat er met de samenvoeging van parochies geld kan worden bespaard. "Sommige parochies delen een pastoor of een team. Op die manier kun je kosten delen, voor bijvoorbeeld de pastorie", legt Smeets uit. Ook op de logistiek kan er zo bespaard worden. En minder vergaderen helpt ook. Bijkomend voordeel is dat er minder vrijwilligers nodig zijn om de kerkgemeenschap te ondersteunen. Dat levert uiteindelijk meer professionaliteit op, denkt Smeets.

Volgens de bisschop zien pastoors en kerkbesturen zelf ook wel dat een ingreep noodzakelijk is. "Kerkbestuurders zijn ook niet achterlijk, die zien ook wel dat er iets moet gebeuren als ze willen overleven. Dus die kiezen al eerder voor bijvoorbeeld nevenactiviteiten in de kerk."

Lees ook: Driekwart Limburgse parochies in het rood

Vitaal fuseren
Volgens pastoor Harrie Brouwers van de samengevoegde parochies Voerendaal en Kunrade is het zaak te fuseren als parochies nog vitaal zijn. "Je moet niet wachten tot een parochie op sterven ligt."

Als je parochies gaat samenvoegen, is de financiële situatie van de afzonderlijke parochies van belang, vindt Smeets. "Als twee parochies allebei niks hebben, zijn ze het snel met elkaar eens. Maar als er een groot verschil is in hun financiële situatie, is dat lastiger." Sommige parochies redden het volgens Smeets nog net, dankzij hun spaargeld, maar ze boeten wel in op hun vermogen. Maar als er dan een dak vervangen moet worden, redden ze het niet meer.

Bisdom Roermond
Niet alleen de parochies, maar ook het bisdom zelf moet de broekriem aanhalen. Vorig jaar zomer werd bekend dat er flink bezuinigd moet worden.

Lees ook: Bisschop gaat iconische woning mogelijk verlaten

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen