Overslaan en naar de inhoud gaan

'Fusie Orbis-Atrium: geen besparing maar kostenstijging'

Geplaatst opvrijdag 17 april 2015 - 10:43

De fusie van de ziekenhuizen Orbis in Sittard-Geleen en Atrium in Heerlen zal niet leiden tot kostenbesparing, maar juist tot prijsstijging.

Dat verwacht de NZa, de Nederlandse Zorgautoriteit, op basis van een onderzoek. Acht van de dertien recente ziekenhuisfusies in Nederland hebben al tot flinke prijsstijgingen geleid, of zullen dat volgens de prognose van de NZa gaan doen.

Doorberekend
Doordat de macht van de ziekenhuizen op de markt groter wordt, gaan ze hogere prijzen vragen aan de zorgverzekeraars. Die worden dan doorberekend aan het publiek, dat hogere premies moet betalen.

Dit is een bedreiging voor het zorgstelsel, vindt de NZa.

Maximaal 5 procent
De NZa vindt dat de prijsstijging niet meer mag zijn dan 5 procent. Volgens dit criterium zouden acht van de dertien ziekenhuisfusies van de laatste jaren niet goedgekeurd hebben moeten worden. De te verwachten prijsstijging bij Orbis-Atrium bedraagt volgens de prognose van de NZa 6 procent. (Zie tabel).

De kostenstijgingen zijn volgens de NZa opvallend, omdat de fusies vaak ook uit oogpunt van kostenbesparing worden aangekondigd.

De kostenstijgingen van 13 recente ziekenhuisfusies in Nederland.
Tabel: Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Niet terugdraaien
De al uitgevoerde fusies kunnen niet meer worden teruggedraaid. De NZa pleit er in de toekomst voor fusies waarbij de prijsstijging boven de 5 procent uitkomt, niet meer toe te staan.

Ziekenhuisfusies moeten bij de NZa worden gemeld, maar die mag niet inhoudelijk oordelen. De toezichthouder mag alleen beoordelen of de procedures goed zijn gevolgd.

Bereikbaarheid
De NZa vindt dat bij ziekenhuisfusies meer gekeken moet worden naar de belangen van het publiek. En dan niet alleen de kosten, maar ook de bereikbaarheid.

Reactie Atrium-Orbis
Atrium-Orbis laat in een reactie weten zich volstrekt niet te herkennen in de berichtgeving over "vermeende prijsstijgingen door de fusie Atrium-Orbis op basis van het genoemde NZa-rapport."

"De NZa heeft niet gekeken naar de daadwerkelijke prijsontwikkeling, maar meent op basis van een landelijk wiskundig model te kunnen voorspellen wat de prijsstijging in de toekomst zou kunnen zijn van het fusieziekenhuis. Deze voorspelling sluit volstrekt niet aan op de prijsafspraken die wij voor 2015 als Atrium-Orbis hebben gemaakt met de zorgverzekeraars.

Heel kritisch
Zij zijn heel kritisch op onze prijs-ontwikkeling en laten prijsstijgingen niet of slechts zeer beperkt toe", laat Roel Goffin, lid Raad van Bestuur Atrium-Orbis weten. "Wij houden ons aan onze afspraken met de zorgverzekeraars, dat door de fusie de kostenstijging van ziekenhuiszorg in onze regio in toom moet worden gehouden. De puur theoretische exercitie van de NZa komt niet overeen met de werkelijke prijsontwikkeling van het fusieziekenhuis Atrium-Orbis."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Kritiek op verdwijning specialismen uit Atrium houdt aan
Atrium-Orbis houdt vast aan verdeling specialismen
Laurentius Roermond koploper ziekenhuizentest
Zorgverzekeraars willen geld borstoperaties terug
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen