Overslaan en naar de inhoud gaan

'Fusie Orbis-Atrium: geen besparing maar kostenstijging'

Geplaatst opvrijdag 17 april 2015 - 10:43

De fusie van de ziekenhuizen Orbis in Sittard-Geleen en Atrium in Heerlen zal niet leiden tot kostenbesparing, maar juist tot prijsstijging.

Dat verwacht de NZa, de Nederlandse Zorgautoriteit, op basis van een onderzoek. Acht van de dertien recente ziekenhuisfusies in Nederland hebben al tot flinke prijsstijgingen geleid, of zullen dat volgens de prognose van de NZa gaan doen.

Doorberekend
Doordat de macht van de ziekenhuizen op de markt groter wordt, gaan ze hogere prijzen vragen aan de zorgverzekeraars. Die worden dan doorberekend aan het publiek, dat hogere premies moet betalen.

Dit is een bedreiging voor het zorgstelsel, vindt de NZa.

Maximaal 5 procent
De NZa vindt dat de prijsstijging niet meer mag zijn dan 5 procent. Volgens dit criterium zouden acht van de dertien ziekenhuisfusies van de laatste jaren niet goedgekeurd hebben moeten worden. De te verwachten prijsstijging bij Orbis-Atrium bedraagt volgens de prognose van de NZa 6 procent. (Zie tabel).

De kostenstijgingen zijn volgens de NZa opvallend, omdat de fusies vaak ook uit oogpunt van kostenbesparing worden aangekondigd.

De kostenstijgingen van 13 recente ziekenhuisfusies in Nederland.
Tabel: Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Niet terugdraaien
De al uitgevoerde fusies kunnen niet meer worden teruggedraaid. De NZa pleit er in de toekomst voor fusies waarbij de prijsstijging boven de 5 procent uitkomt, niet meer toe te staan.

Ziekenhuisfusies moeten bij de NZa worden gemeld, maar die mag niet inhoudelijk oordelen. De toezichthouder mag alleen beoordelen of de procedures goed zijn gevolgd.

Bereikbaarheid
De NZa vindt dat bij ziekenhuisfusies meer gekeken moet worden naar de belangen van het publiek. En dan niet alleen de kosten, maar ook de bereikbaarheid.

Reactie Atrium-Orbis
Atrium-Orbis laat in een reactie weten zich volstrekt niet te herkennen in de berichtgeving over "vermeende prijsstijgingen door de fusie Atrium-Orbis op basis van het genoemde NZa-rapport."

"De NZa heeft niet gekeken naar de daadwerkelijke prijsontwikkeling, maar meent op basis van een landelijk wiskundig model te kunnen voorspellen wat de prijsstijging in de toekomst zou kunnen zijn van het fusieziekenhuis. Deze voorspelling sluit volstrekt niet aan op de prijsafspraken die wij voor 2015 als Atrium-Orbis hebben gemaakt met de zorgverzekeraars.

Heel kritisch
Zij zijn heel kritisch op onze prijs-ontwikkeling en laten prijsstijgingen niet of slechts zeer beperkt toe", laat Roel Goffin, lid Raad van Bestuur Atrium-Orbis weten. "Wij houden ons aan onze afspraken met de zorgverzekeraars, dat door de fusie de kostenstijging van ziekenhuiszorg in onze regio in toom moet worden gehouden. De puur theoretische exercitie van de NZa komt niet overeen met de werkelijke prijsontwikkeling van het fusieziekenhuis Atrium-Orbis."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Kritiek op verdwijning specialismen uit Atrium houdt aan
Atrium-Orbis houdt vast aan verdeling specialismen
Laurentius Roermond koploper ziekenhuizentest
Zorgverzekeraars willen geld borstoperaties terug
Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen