Overslaan en naar de inhoud gaan

Fruittelers proberen appels te redden in extreme hitte

Geplaatst opzondag 9 augustus 2020 - 8:00

De appels van fruitteler Hermans uit Lerop verbranden in de hete zon. Het is alarmfase 1 voor vader en zoon.

De fruittelers moeten 25 hectare blussen met water, heel veel water. "De temperatuur in de appel kan stijgen tot zestig graden als we niks doen," vertelt zoon Roy Hermans.

L1

De Roer
Het bluswaterreservoir ligt letterlijk voor de deur. De rivier De Roer stroomt vlak voor het woonhuis van familie Hermans. "Een pompinstallatie ligt in het water. De pijp gaat onder de weg door naar het bedrijf." Ondanks dat is Jos Hermans er nooit helemaal gerust op. "Alles moet het blijven doen. Je kunt niet van huis weg in deze periode."

Witte klei
Op het uiterste puntje van het perceel is het niet mogelijk om de oogst koel te houden met water. De fruitteler uit Lerop zet hier ander geschut in. Roy Hermans: "Beregenen kunnen we hier niet. Op dit stuk besproeien we de appels met witte klei. Dat werkt niet zo goed als water maar toch. Het reflecteert enigszins de zon."

Uitval
Ondanks alle inspanningen met water en witte klei gaat een deel van de oogst verloren. "We schatten dat tien procent van de appels het niet gaat redden. Door de hitte worden ze rot en vallen van de tak."

Extreme hitte
De extreme hitte heeft ook nog een ander effect op het fruit vertelt Jos Hermans. "Hoe meer zon, hoe zoeter de appel." Dat klinkt smakelijk maar omdat het bedrijf de zoetzure appelsoorten Wellant en Elstar kweekt kan dat nadelig zijn voor de verkoop.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen