Overslaan en naar de inhoud gaan

Fruitfraudeurs komen wederom weg met miljoenen

Geplaatst opvrijdag 3 december 2021 - 13:00

Er is wederom te weinig bewijs voor de vervolging van aardbeienfraudeur Theo van K. Hij zou tientallen miljoenen euro's hebben gefraudeerd als tussenpersoon in de Limburgse en Brabantse fruitteelt.

Dat meldt Dagblad Trouw donderdag.

27 miljoen euro strafeis
Nadat tuinder Theo van K. in 2019 een celstraf ontliep, werd zijn dossier toch heropend. In de ontnemingszaak was de eis dat Van K. 27 miljoen euro van zijn verdiensten in de fruitteelt inlevert, omdat deze niet op eerlijke wijze verdiend zouden zijn. Volgens de rechter kan alleen niet bewezen worden dat de tuinder het geld ook echt illegaal heeft verkregen. Van K. komt hierdoor weer redelijk met de schrik vrij. Hij hoeft slechts 1,5 van de 27 miljoen euro in te leveren.

Lees ook: Tuinders betalen 25 miljoen na fraude

Het proces van 2019
De inmiddels 73-jarige tuinder Van K. moest in 2019 voor de rechter verschijnen. Per jaar verdiende hij zo'n 60 miljoen aan fruitteelt, samen met een twintigtal andere tuinders. Hij waste het wit door miljoenen in contanten op te nemen in Luxemburg en sociale premies en inkomstenbelasting te ontlopen via Polen. Er werd een gevangenisstraf geëist, maar deze kreeg hij niet. Zijn kompanen hadden al genoeg geschikt met justitie, dus was een extra straf voor Van K. niet nodig.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen