Overslaan en naar de inhoud gaan

Frontlinie-vloggers blikken terug: crisistijd in ziekenhuis

Geplaatst opdonderdag 13 augustus 2020 - 20:28

Ondanks de drukte van de eerste coronagolf vonden twee ziekenhuismedewerkers de tijd om ons via vlogs een inkijkje te geven hoe het er op de Intensive Cares (IC's) en Spoedeisende Hulp (SEH) van de Limburgse ziekenhuizen aan toe ging.

Nu de rust weer wat is teruggekeerd, blikken ze terug op een hectische periode.

Ernst
De 30-jarige Susanne Laumer, arts spoedeisende hulp en ambulancehulpverlener in het VieCuri in Venlo, weet nog goed toen de eerste patiënt binnenkwam met coronaverschijnselen: "Toen kwam het bij me binnen. 'Dit is anders. Nu wordt het ernst.' Ineens was corona niet meer iets wat zich ver weg afspeelde in Wuhan." Volgens de arts heeft de zorg veel geleerd van de eerste coronagolf. "Maar zoveel slachtoffers had ik liever niet willen zien", geeft ze aan.

Chaos
De 28-jarige Michelle Minkenberg vat de begintijd van het virus in één woord samen: "Chaos." De verpleegkundige werkt op de Intensive Care van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond: "We moesten alles on-the-spot leren. We wisten niet wat er ging gebeuren. In het begin kon je niet anticiperen. Nu wel. Dat is een groot verschil."

Intensive care
Minkenberg heeft weer wat meer rust na een intensieve periode. Ze pakt haar koffer in. Samen met haar vriend gaat ze een weekend weg. "Ik geloof dat ik dat wel heb verdiend." Afschakelen kan ze als geen ander, zegt ze. "Als ik de deur uitloop bij het ziekenhuis, dan ben ik weg. Dat was ook zo in de eerste coronamaanden."

Schrijnend
Wat ze het moeilijkste vond, was als familieleden - 'maximaal twee tegelijk' - voorgoed afscheid kwamen nemen van een overleden geliefde. "Als patiënten een paar weken op de IC hadden gelegen, dan waren ze qua uiterlijk heel erg veranderd. Dan was het niet meer je vader, moeder, opa of oma." Toch blijft ze ook daar redelijk nuchter onder: "Anders ben je niet geschikt voor dit werk."

Tweede golf
Bang is de IC-verpleegkundige uit Grubbenvorst niet. "Komt er een tweede golf? Ik weet het niet. Dat durf ik niet te zeggen. Uiteraard gaan er weer meer gevallen komen. Nu liggen er ook mensen met corona-verdenkingen in het ziekenhuis. Maar we weten beter wat we moeten doen."

Misverstand
Nu de eerste piek is afgevlakt en de rust weer wat meer is teruggekeerd op de IC's , vindt de Venlose arts Laumer dat ze iets duidelijk moet maken. "Dit ziekenhuis ligt aardig vol. Het is niet zo als we weer heel veel mensen met corona moeten opnemen er zomaar plek genoeg is." De reguliere zorg pakt de draad weer op na de eerste crisismaanden. "Hier merk je dus dat veel mensen niet op vakantie zijn in het buitenland. Ongelukken gebeuren thuis. En daarom hebben we het druk."

Grillig
Laumer is als arts op de spoedeisende hulp wel wat gewend. Toch gooide het virus alles overhoop: "Wij zijn getraind om snel te handelen en acuut te reageren, maar dit virus was zo grillig; je kon een gesprek hebben gevoerd met een patiënt die een paar uur later dood werd gevonden in zijn bed."

Volgens haar is er in een korte tijd heel veel geleerd. "Ik ben een betere arts geworden en de hele medische sector heeft er veel van geleerd." Het is een wrange conclusie, zegt ze zelf, denkend aan alle slachtoffers die het virus hebben gehad. "Het lijkt wel of ik in de verleden tijd praat. Begrijp me goed: corona is nog niet weg."

Vrijbrief
Minkenberg maakt duidelijk dat de medische kennis die de afgelopen maanden is opgedaan geen vrijbrief mag zijn om de boel weer de boel te laten. "Ja, ik wil ook lekker uit en op het terras zitten, maar we moeten toch echt blijven opletten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen