Overslaan en naar de inhoud gaan

Frietaardappeloogst dreigt door corona verloren te gaan

Geplaatst opzondag 12 april 2020 - 11:05

De frietaardappeloogst dreigt verloren te gaan door de coronacrisis, vreest aardappelboer Johan Geraats uit Baexem.

Samen met zijn broer haalt Geraats jaarlijks 30.000 ton aardappelen uit de grond. Goed voor meer dan 100 miljoen porties friet.

Bittere noodzaak
"Alles zit op slot. Restaurants zijn dicht, evenementen afgeblazen. De afzet is wereldwijd stilgevallen en daardoor ook de frietindustrie. De voorraad aardappelen gaat niet weg en dus blijven wij met de voorraad zitten. Voor ons is het bittere noodzaak dat de markt weer open gaat."

Video: L1

Grote voorraad
Geraats heeft momenteel een voorraad frietaardappelen liggen waarmee 50 miljoen porties friet gemaakt kunnen worden. Als de crisis te lang aanhoudt kan hij deze aardappelen niet meer voor consumptie verkopen en zit hij met een strop van meer dan 1.5 miljoen euro. "In het slechtste geval worden ze niet verwerkt en gaan ze het land op, worden ze vergist of maken ze er veevoer van."

Hoop op opkoop
Momenteel zijn er onderhandelingen tussen landbouwlobby LTO Nederland, de aardappelverwerkende industrie en de overheid om tot een vergoeding te komen voor de geleden schade. De hoop is dat de overheid een grote hoeveelheid aardappelen opkoopt.

Koeling
Voor Geraats moet er wel binnen twee maanden duidelijkheid komen over een eventuele vergoeding want anders zijn de aardappelen niets meer waard. Voor sommige boeren is het probleem er nu al omdat zij de aardappelen niet mechanisch kunnen koelen. En dat is nodig door de warme dagen en de steeds warmere nachten.

De verkoop van 'tafelaardappelen' en 'winkelfriet' heeft geen last van de crisis. Vermoedelijk omdat de mensen die thuis massaal eten nu door de crisis restaurants en eetgelegenheden gesloten zijn.

De LLTB laat in een een reactie weten op de hoogte te zijn van de grote problemen die sommige telers hebben. Zij enquêteert de Limburgse akkerbouwers om dit zo concreet mogelijk in beeld te krijgen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen