Frenkie P. (47) legt zich niet zomaar neer bij een leven lang in de gevangenis. De kopman van de Bende van Venlo hoopte in augustus via een kort geding zijn celdeur op een kiertje te zetten. Dat mislukte, maar hij gaat nu in hoger beroep.
Dat bevestigt zijn advocaat Cliff Raafs.
Lees ook: Frenkie P. klaar met levenslang: 'Grote poppenkastshow'
Zeven moorden
Frenkie werd in 1994 veroordeeld voor zeven moorden. De rechter legde hem een levenslange celstraf op. Die straf bleef later in hoger beroep staan. De Venlonaar hield daarom rekening met een leven in de cel, tot de wetgeving in Nederland veranderde. Een nieuwe wet, die er kwam op dringend advies van Europese rechters, bepaalde dat iedere levenslang gestrafte na 25 jaar getoetst wordt. Bij positief advies, gloort er toch hoop op vroegtijdige vrijlating.
Rood licht
Het advies voor Frenkie was echter negatief en dus mocht hij geen re-integratieactiviteiten doen om klaargestoomd te worden voor een wereld buiten de gevangenismuren. Daar was de veertiger het niet mee eens. Zijn advocaten Raafs en Sjanneke de Crom spanden een kort geding aan. Dat werd in augustus behandeld in de rechtbank van Den Haag.
Niet meegewerkt
De gang naar de rechter bleek echter tevergeefs; de rechter vond dat Frenkie niet of onvoldoende had meegewerkt aan verschillende onderzoeken, waardoor deskundigen geen beeld kregen van de persoon die ze wellicht terug de samenleving in zouden sturen. "De voorzieningenrechter acht dit advies in het licht van de verrichte onderzoeken zonder meer begrijpelijk", zei de rechter.
Geen kans
Maar Raafs en De Crom zien redenen voor een hoger beroep. "De voorzieningenrechter zegt dat de totale conclusie van de Staat kan worden gedragen, maar zegt ook dat er op punten onzorgvuldig is gehandeld. Bijvoorbeeld door gespreksverslagen van hoorzittingen niet met ons te delen. Wij zijn echter nog een stap verder gegaan en hebben betoogd dat Frenkie met zijn advocaten de mogelijkheid had moeten krijgen bij die hoorzittingen aanwezig te zijn", zegt Raafs.
"Dan hadden wij ook de kans gekregen om vragen te stellen en had Frenkie bepaalde dingen kunnen toelichten. Die kans is ons ontnomen. Dat vinden wij zó essentieel dat je niet kunt zeggen dat deze procedure zorgvuldig is gevolgd."
Vanaf 3 november krijgt kamp-Frenkie vier weken de tijd om alle benodigdheden voor het hoger beroep in te dienen. Daarna krijgt de Staat de mogelijkheid om verweer te voeren.