Overslaan en naar de inhoud gaan

Frenkie P. klaar met levenslang: 'Grote poppenkastshow'

Geplaatst opdinsdag 18 augustus 2020 - 11:43

Frenkie P. (47) wil uitzicht op een leven buiten de gevangenis. De leider van de Bende van Venlo, die levenslang kreeg voor zeven moorden, probeerde dinsdag enig perspectief los te peuteren tijdens een kort geding in Den Haag.

In oktober 2019 kreeg hij een negatief advies van het Adviescollege Levenslanggestraften. Daar is hij het niet mee eens.

Video: L1

Lees ook: Bende van Venlo-leider weggestuurd uit Sittardse gevangenis

Zeven moorden
De Bende van Venlo verwierf in de jaren negentig een beruchte reputatie met het plegen van honderden strafbare feiten. Deze bende werd ook gelinkt aan verschillende moorden. Uiteindelijk werd leider Frenkie veroordeeld voor zeven moorden; die op Ibrahim Karaca, Jeu Wissink, echtpaar Van Rijn in de Venlose Klagenfurtlaan en drie onbekende slachtoffers.

Piepjonge Frenkie
Het leverde de toen nog piepjonge Frenkie een levenslange gevangenisstraf op. Levenslang betekent in Nederland in principe ook levenslang. Het Adviescollege Levenslanggestraften moet echter na 25 jaar in de gevangenis toetsen of iemand kan worden klaargestoomd voor een terugkeer in de samenleving. Als het antwoord positief is, kan de minister van Rechtsbescherming gratie verlenen.

Wie is Frenkie P. en waarvoor zit hij vast? Bekijk deze video:

Geen gratie
Het adviesorgaan kijkt naar drie punten: de ontwikkeling van de gevangene sinds hij 'binnen' zit, de impact op de samenleving en eventuele nabestaanden van een eventuele vrijlating en eventueel recidivegevaar.

Frenkie doorstond de toets niet en dus kan er de komende jaren van gratie geen sprake zijn. De hoofdrolspeler en zijn advocaten Sjanneke de Crom en Cliff Raafs legden zich daar niet bij neer.

Advocaat Sjanneke de Crom over het kort geding:

Video: L1

Niet welkom
Ze verschenen dinsdagmorgen in de Haagse rechtbank om het hele advies tegen het licht te houden. "Dit advies is niet zorgvuldig tot stand gekomen", zei De Crom. Zo waren Frenkie en zijn advocaten niet welkom bij hoorzittingen, waar deskundigen en nabestaanden werden gehoord over zijn eventuele vrijlating. "Wij weten niet eens welke deskundigen er zijn gehoord."

Achterkamertjespolitiek
De Crom sprak van een gebrek aan transparantie. "Toen ik dit aan mijn cliënt vertelde, zei hij: 'Dit is achterkamertjespolitiek.' We snappen dat we niet bij horen van slachtoffers en nabestaanden aanwezig mogen zijn, maar we krijgen zelfs geen toegang tot gespreksverslagen. Er wordt hem de mogelijkheid ontnomen om eventuele onjuistheden te bestrijden of zijn eigen visie te delen."

Rechtbanktekening Frenkie P. (18 aug 2020)
Tekening: Petra Urban

42 minuten
Frenkie werd voorafgaand aan het advies tien weken onderzocht door observatiekliniek Pieter Baan Centrum. Het rapport van deskundigen heeft zwaar gewogen in de beslissing om de deur richting vrijheid voorlopig dicht te laten. Ten onrechte, vindt Frenkie. "Ik heb in zeven weken tijd precies 42 minuten met de psychiater gesproken. Ik heb meteen aangegeven dat die man me niet lag. Er gebeurde niks. Op een gegeven moment heb ik gezegd: nu ben ik er klaar mee."

Lees ook: Vijf jaar cel voor gijzeling moeder Bende van Venlo-baas

Kelder vol
Dinsdag blikte hij ook nog even terug op de Bende van Venlo-zaak, waarvoor hij uiteindelijk in 1996 werd veroordeeld. "Eén grote poppenkastshow." Frenkie legde vervolgens uit waarom hij niet mee wilde werken aan gesprekken met de reclassering over een toekomst buiten de gevangenismuren. "Het is altijd als, als, als. Aan 'als' heb ik niks. Daar heb ik de kelder van vol liggen."

Geen goed beeld
Volgens Cécile Bitter, advocate van de Staat, waren er meer factoren die het rapport van het Pieter Baan Centrum negatief beïnvloedden. "Hij heeft zelf het observatie-onderzoek vroegtijdig beëindigd en hij gaf geen toestemming voor referentenonderzoek. De reclassering heeft door zijn weigeren ook geen goed beeld gekregen van zijn functioneren en zijn recidiverisico."

Hoest-incident
Dat Frenkie onlangs nog betrokken was bij een incident in de gevangenis, werkt wat de Staat betreft niet in zijn voordeel. De veertiger hoestte een medewerker van een energiebedrijf in diens gezicht, toen die voor werkzaamheden in de Sittardse gevangenis was. Vervolgens zou hij zich hebben laten gaan tegen medewerkers van de bajes. Het hoesten lag vanwege corona bijzonder gevoelig.

Advocate Bitter liet overigens weten dat de deur niet definitief dicht is. "Het Adviescollege gaat over een jaar opnieuw adviseren, dus er is nog perspectief voor meneer P." Over twee weken doet de rechter uitspraak in het kort geding.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen