Overslaan en naar de inhoud gaan

Frenkie P. klaar met levenslang: 'Grote poppenkastshow'

Geplaatst opdinsdag 18 augustus 2020 - 11:43

Frenkie P. (47) wil uitzicht op een leven buiten de gevangenis. De leider van de Bende van Venlo, die levenslang kreeg voor zeven moorden, probeerde dinsdag enig perspectief los te peuteren tijdens een kort geding in Den Haag.

In oktober 2019 kreeg hij een negatief advies van het Adviescollege Levenslanggestraften. Daar is hij het niet mee eens.

Video: L1

Lees ook: Bende van Venlo-leider weggestuurd uit Sittardse gevangenis

Zeven moorden
De Bende van Venlo verwierf in de jaren negentig een beruchte reputatie met het plegen van honderden strafbare feiten. Deze bende werd ook gelinkt aan verschillende moorden. Uiteindelijk werd leider Frenkie veroordeeld voor zeven moorden; die op Ibrahim Karaca, Jeu Wissink, echtpaar Van Rijn in de Venlose Klagenfurtlaan en drie onbekende slachtoffers.

Piepjonge Frenkie
Het leverde de toen nog piepjonge Frenkie een levenslange gevangenisstraf op. Levenslang betekent in Nederland in principe ook levenslang. Het Adviescollege Levenslanggestraften moet echter na 25 jaar in de gevangenis toetsen of iemand kan worden klaargestoomd voor een terugkeer in de samenleving. Als het antwoord positief is, kan de minister van Rechtsbescherming gratie verlenen.

Wie is Frenkie P. en waarvoor zit hij vast? Bekijk deze video:

Geen gratie
Het adviesorgaan kijkt naar drie punten: de ontwikkeling van de gevangene sinds hij 'binnen' zit, de impact op de samenleving en eventuele nabestaanden van een eventuele vrijlating en eventueel recidivegevaar.

Frenkie doorstond de toets niet en dus kan er de komende jaren van gratie geen sprake zijn. De hoofdrolspeler en zijn advocaten Sjanneke de Crom en Cliff Raafs legden zich daar niet bij neer.

Advocaat Sjanneke de Crom over het kort geding:

Video: L1

Niet welkom
Ze verschenen dinsdagmorgen in de Haagse rechtbank om het hele advies tegen het licht te houden. "Dit advies is niet zorgvuldig tot stand gekomen", zei De Crom. Zo waren Frenkie en zijn advocaten niet welkom bij hoorzittingen, waar deskundigen en nabestaanden werden gehoord over zijn eventuele vrijlating. "Wij weten niet eens welke deskundigen er zijn gehoord."

Achterkamertjespolitiek
De Crom sprak van een gebrek aan transparantie. "Toen ik dit aan mijn cliënt vertelde, zei hij: 'Dit is achterkamertjespolitiek.' We snappen dat we niet bij horen van slachtoffers en nabestaanden aanwezig mogen zijn, maar we krijgen zelfs geen toegang tot gespreksverslagen. Er wordt hem de mogelijkheid ontnomen om eventuele onjuistheden te bestrijden of zijn eigen visie te delen."

Rechtbanktekening Frenkie P. (18 aug 2020)
Tekening: Petra Urban

42 minuten
Frenkie werd voorafgaand aan het advies tien weken onderzocht door observatiekliniek Pieter Baan Centrum. Het rapport van deskundigen heeft zwaar gewogen in de beslissing om de deur richting vrijheid voorlopig dicht te laten. Ten onrechte, vindt Frenkie. "Ik heb in zeven weken tijd precies 42 minuten met de psychiater gesproken. Ik heb meteen aangegeven dat die man me niet lag. Er gebeurde niks. Op een gegeven moment heb ik gezegd: nu ben ik er klaar mee."

Lees ook: Vijf jaar cel voor gijzeling moeder Bende van Venlo-baas

Kelder vol
Dinsdag blikte hij ook nog even terug op de Bende van Venlo-zaak, waarvoor hij uiteindelijk in 1996 werd veroordeeld. "Eén grote poppenkastshow." Frenkie legde vervolgens uit waarom hij niet mee wilde werken aan gesprekken met de reclassering over een toekomst buiten de gevangenismuren. "Het is altijd als, als, als. Aan 'als' heb ik niks. Daar heb ik de kelder van vol liggen."

Geen goed beeld
Volgens Cécile Bitter, advocate van de Staat, waren er meer factoren die het rapport van het Pieter Baan Centrum negatief beïnvloedden. "Hij heeft zelf het observatie-onderzoek vroegtijdig beëindigd en hij gaf geen toestemming voor referentenonderzoek. De reclassering heeft door zijn weigeren ook geen goed beeld gekregen van zijn functioneren en zijn recidiverisico."

Hoest-incident
Dat Frenkie onlangs nog betrokken was bij een incident in de gevangenis, werkt wat de Staat betreft niet in zijn voordeel. De veertiger hoestte een medewerker van een energiebedrijf in diens gezicht, toen die voor werkzaamheden in de Sittardse gevangenis was. Vervolgens zou hij zich hebben laten gaan tegen medewerkers van de bajes. Het hoesten lag vanwege corona bijzonder gevoelig.

Advocate Bitter liet overigens weten dat de deur niet definitief dicht is. "Het Adviescollege gaat over een jaar opnieuw adviseren, dus er is nog perspectief voor meneer P." Over twee weken doet de rechter uitspraak in het kort geding.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen