Overslaan en naar de inhoud gaan

Frauderende mestverwerker moet ruim zeven ton betalen

Geplaatst opmaandag 6 december 2021 - 16:25

Een mestverwerker in Born moet ruim zeven ton betalen aan boetes en invorderingen wegens zijn betrokkenheid bij een grootscheepse milieufraude.

Dat vonnis heeft de rechtbank in Amsterdam maandag gepubliceerd.

Spin in het web
Volgens de aanklacht van het Openbaar Ministerie (OM) was de man uit Born de spil in een omvangrijke fraude bij de verwerking van mest. Hij stond, samen met achttien andere verdachten van in totaal elf bedrijven, terecht voor deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en overtreding van de meststoffenwet.

Lees ook: Mestverwerker die rommelde met boekhouding: jaar cel geëist

De rechtbank veroordeelde het mestverwerkingsbedrijf in Born tot een boete van 110.000 euro. De eigenaar moet op persoonlijke titel een boete van 3000 euro betalen. De man krijgt daar bovenop een taakstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Verder is hem een beroepsverbod van twee jaar opgelegd. In die tijd mag hij niet als bestuurder of ander rechtspersoon werken voor het mestverwerkingsbedrijf.

Invordering
Justitie eiste eind september een jaar cel tegen de man uit Born. Bovenop de gevangenisstraf wilde het Openbaar Ministerie (OM) een boete van 325.000 euro voor de eigenaar van het mestrecyclingsbedrijf en een beroepsverbod van drie jaar. De mestverwerker zou met totaal 1.395 vrachten ruim 1,5 miljoen euro verdiend hebben. Dat geld wilde het OM ook terugzien.

De rechtbank ging daarin voor een deel mee. In totaal wordt een bedrag van 613.926 euro ingevorderd. Deze geldsom moet voor de helft worden betaald door het bedrijf, de andere helft komt voor rekening van de eigenaar zelf.

Digestaat
De strafzaak draaide om de handel en export van het product digestaat, een restproduct van biogasproductie. Tien bedrijven en negen personen werden er door het OM onder meer van verdacht dat zij jarenlang de digestaat illegaal als mest hebben verhandeld, geëxporteerd of over het land hebben uitgereden. Hiermee verdienden of bespaarden zij veel geld.

Vrijspraak
In totaal heeft de rechtbank ruim 1,1 miljoen euro aan geldboetes en taakstraffen van 60 tot 240 uur opgelegd aan tien bedrijven en hun directeuren. Van de 19 bedrijven en personen die terechtstonden, zijn er acht volledig vrijgesproken van alle verdenkingen. Zo zag de rechtbank onder meer onvoldoende bewijs dat een deel van de verdachten een criminele organisatie vormden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen