Overslaan en naar de inhoud gaan

Frauderende bestuurder uitzendbureau moet 8 ton terugbetalen

Geplaatst opwoensdag 13 oktober 2021 - 17:04

Een 55-jarige man uit Heerlen moet bijna 800.000 euro terugbetalen aan de Staat wegens grootscheepse loonfraude en faillissementsfraude.

Behalve het geldbedrag is de Heerlenaar dinsdag ook 33 maanden cel opgelegd door de rechtbank Oost-Brabant.

Uitzendbureaus
Als bestuurder van een failliet gegaan uitzendbureau had hij een fors bedrag aan de boedel onttrokken. Daarmee benadeelde hij zijn schuldeisers. Bij drie andere uitzendbureaus waar hij het voor het zeggen had, is er in de jaren 2014 tot en met 2017 vastgesteld dat er structureel onvoldoende loonheffing werd afgedragen. Het ging om uitzendbureaus in Kerkrade, Heerlen, Valkenswaard en Eindhoven.

Lees ook: Frauderende bestuurder uitzendbureau hoort celstraf eisen

Volgens de rechtbank heeft de Heerlenaar onder meer door het gebruik van stromannen een netwerk aan rechtspersonen opgezet, waarmee hij door middel van geldstromen over en weer grote geldbedragen kon laten verdwijnen.

Spin in het web
De rechters rekenen hem aan dat hij als een professional op doortrapte wijze te werk is gegaan. Als een spin in het web bestierde hij een conglomeraat van vennootschappen. Deze constructie was door hem uitsluitend opgezet om fraude te kunnen plegen.

Twee miljoen euro weg
Ook weegt de rechtbank mee dat verdachte gedurende het onderzoek geen medewerking heeft verleend en dat de door hem weggesluisde gelden nog altijd niet zijn getraceerd. Het gaat om een bedrag van meer dan 2 miljoen euro. Het bezit van twee valse paspoorten acht de rechtbank daarnaast als deels bewezen.

Gijzeling
Omdat de vervolging de redelijke termijn overschreed, heeft de rechtbank 15.000 euro in mindering gebracht op het teruggevorderde bedrag. Mocht de Heerlenaar niet met geld over de brug komen, kan hij maximaal 1080 dagen in gijzeling worden gehouden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen