Overslaan en naar de inhoud gaan

'Franse' basisscholen in de provincie verviervoudigd

Geplaatst opzaterdag 16 februari 2019 - 12:42

Steeds meer kinderen in Limburg, voornamelijk in het zuiden van de provincie, krijgen al Franse les op de basisschool. In 2014 waren er drie basisscholen die de taal aanboden; inmiddels zijn het er twaalf.

Overigens is er nog geen officiële opleiding Frans voor basisscholieren. Het hangt in veel gevallen af van goedwillende leerkrachten.

Goede basiskennis
Het gaat bijvoorbeeld om muziekdocenten, die affiniteit hebben met de Franse taal, zoals Corrie
Deckers van basisschool de Cramignon in Eijsden. "Eigenlijk ben ik vakleerkracht muziek, maar ik studeer als hobby Italiaans en heb veel affiniteit met Frankrijk. Vanuit het Italiaans heb ik een goede basiskennis van het Frans. Wat ik aanbied aan de kinderen, dat is met mijn Frans goed te doen."

Flinke voorsprong
De kinderen raken soms al vanaf groep 1 vertrouwd met de taal, zodat ze later een voorsprong hebben op de middelbare school. Deckers: "Kinderen zijn vaak al heel talig en hoe jonger je begint, hoe beter ze het oppikken." Het gaat er vooral om dat kinderen de taal spelenderwijs oppikken. "We doen er spelletjes bij, we zingen er liedjes bij en het gaat eigenlijk vanzelf."

Uitwisseling van informatie
Mede door het gebrek aan een officiële opleiding, ontstond er tussen leerkrachten Frans onderling de behoefte tot uitwisseling van lesmateriaal. "Je woont soms maar tien kilometer bij elkaar vandaan, geeft hetzelfde vak, maar kent elkaar niet of nauwelijks", zegt Frank Claessens, bestuurslid sectie Frans van Levende Talen. "Daar moest verandering in komen." Daarom organiseerde het Nuffic afgelopen woensdag een bijeenkomst voor leerkrachten Frans op de basisschool.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen