Overslaan en naar de inhoud gaan

'Franse' basisscholen in de provincie verviervoudigd

Geplaatst opzaterdag 16 februari 2019 - 12:42

Steeds meer kinderen in Limburg, voornamelijk in het zuiden van de provincie, krijgen al Franse les op de basisschool. In 2014 waren er drie basisscholen die de taal aanboden; inmiddels zijn het er twaalf.

Overigens is er nog geen officiële opleiding Frans voor basisscholieren. Het hangt in veel gevallen af van goedwillende leerkrachten.

Goede basiskennis
Het gaat bijvoorbeeld om muziekdocenten, die affiniteit hebben met de Franse taal, zoals Corrie
Deckers van basisschool de Cramignon in Eijsden. "Eigenlijk ben ik vakleerkracht muziek, maar ik studeer als hobby Italiaans en heb veel affiniteit met Frankrijk. Vanuit het Italiaans heb ik een goede basiskennis van het Frans. Wat ik aanbied aan de kinderen, dat is met mijn Frans goed te doen."

Flinke voorsprong
De kinderen raken soms al vanaf groep 1 vertrouwd met de taal, zodat ze later een voorsprong hebben op de middelbare school. Deckers: "Kinderen zijn vaak al heel talig en hoe jonger je begint, hoe beter ze het oppikken." Het gaat er vooral om dat kinderen de taal spelenderwijs oppikken. "We doen er spelletjes bij, we zingen er liedjes bij en het gaat eigenlijk vanzelf."

Uitwisseling van informatie
Mede door het gebrek aan een officiële opleiding, ontstond er tussen leerkrachten Frans onderling de behoefte tot uitwisseling van lesmateriaal. "Je woont soms maar tien kilometer bij elkaar vandaan, geeft hetzelfde vak, maar kent elkaar niet of nauwelijks", zegt Frank Claessens, bestuurslid sectie Frans van Levende Talen. "Daar moest verandering in komen." Daarom organiseerde het Nuffic afgelopen woensdag een bijeenkomst voor leerkrachten Frans op de basisschool.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen