Overslaan en naar de inhoud gaan

Frans Weekers waarnemend burgemeester Heerlen

Geplaatst opdinsdag 17 maart 2015 - 16:13

Frans Weekers wordt waarnemend burgemeester in Heerlen. De 47-jarige Weekers volgt PvdA'er Paul Depla op, die vorige week afscheid nam.

Depla is nu burgemeester van Breda.

De uit Weert afkomstige Weekers was van 2010 tot eind januari vorig jaar staatssecretaris van Financiën voor de VVD. Hij kwam enkele keren onder vuur te liggen, onder andere vanwege een door Jos van Rey betaalde verkiezingsreclamezuil langs de A73. Problemen bij de Belastingdienst deden hem uiteindelijk de das om en hij moest aftreden.

Gemeenteraad
Volgens gouverneur Theo Bovens is Weekers 'een veelzijdig en ervaren bestuurder'. Voor zijn tijd als staatssecretaris was hij vele jaren lid van de gemeenteraad in Weert. Ook was hij van 1998 tot 2010 en in 2012 lid van de Tweede Kamer.

Weekers gaat op 1 april aan de slag in Heerlen. De verwachting is dat hij zo'n vijf maanden waarnemer blijft.

Eervol
"Het interim-burgemeesterschap in Heerlen beschouw ik als een eervolle taak", zegt Weekers over zijn benoeming.

Hij werd onlangs door gouverneur Theo Bovens benaderd voor de post en twijfelde naar eigen zeggen geen moment. "Ik ben erg gemotiveerd om per 1 april aan deze klus te beginnen. Ik heb maandag goede gesprekken gehad met de verschillende Heerlense fractievoorzitters en wil graag de handen uit de mouwen steken", zo zegt hij tegenover L1.

Ervaring
Weekers heeft bewust niet op vaste burgemeestersposten gesolliciteerd. "Ik heb ervaring als de gemeenteraadslid, Kamerlid en als staatssecretaris, maar het burgemeestersambt is nieuw voor me. Ik heb er veel zin in."

Oud-staatssecretaris Frans Weekers (VVD) is benoemd tot wnd burgemeester van Heerlen.
Video: L1

Politieke reacties
In politiek Heerlen zijn uiteenlopende reacties te horen op de komst van Weekers.

Ron Meyer, fractievoorzitter van de grootste partij in Heerlen, de SP, reageert met de nodige reserves. "Ik heb hem maar kort gesproken en het lijkt me een aardige vent, maar ik heb wel wat bedenkingen. Heerlen is een volkse stad met volkse mensen en hij komt uit de financiële wereld. Bovendien willen we graag een ervaren burgemeester en dat is hij ook niet. Ik heet hem van harte welkom, maar hij moet zich wel nog gaan bewijzen." (Beluister het geluidsfragment).

SP-fractieleider Ron Meyer over de benoeming van Frans Weekers als waarnemend burgemeester.

CDA
Charles Claessens van het CDA is positiever. "Ik ben in ieder geval zeer tevreden na een gesprek met hem. Ook zijn verleden is besproken en Weekers had overal een helder antwoord op. En de gourverneur heeft alles gecheckt, dus wat ons betreft kunnen we aan de slag."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Eerste dag Frans Weekers als burgemeester Heerlen
Geen SP-kandidaat voor burgemeesterspost Heerlen
Weekers niet op zoek naar vaste baan als burgemeester
Frans Weekers ambieert baan bij internationale organisatie
Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen