Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Frans Timmermans wordt beveiligd na bedreigingen

Geplaatst opmaandag 20 mei 2019 - 21:01

Politicus Frans Timmermans is bedreigd en wordt daarom beveiligd. Dat zei de Eurocommissaris uit Heerlen maandagavond in het tv-programma M, van Margriet van der Linden.

Op de aard van de bedreigingen en de beveiliging is Timmermans in het tv-programma niet ingegaan. Hij was na afloop niet bereikbaar voor commentaar.

Populisme
Het gesprek aan de tafel ging over de Tour de Frans, de Europese verkiezingstour van Timmermans, die 'Spitzenkandidat' is voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Het valt hem op dat het politieke klimaat is veranderd door de opkomst van de populistische partijen. "Mensen zien je niet meer gewoon als politieke tegenstander, maar echt als vijand. Die moet bestreden worden, persoonlijk worden aangevallen."

Op de persoon
Hij heeft dat in sommige landen aan den lijve ondervonden. Onder andere in Polen. "Daar ben ik onderhand een van de bekendste mensen en dat is niet mijn eigen verdienste. Dat is omdat de Poolse regering mij voortdurend persoonlijk aanvalt." Ook in Hongarije kreeg Timmermans niet bepaald een warm welkom.

Haat én begrip
Volgens Timmermans zijn er twee ontwikkelingen in Europa. "Er zijn twee trends. Enerzijds is er een groeiend nationalisme, boosheid die vertaald wordt in haat tegen alles wat anders is. Maar er is tegelijkerheid een hele grote meerderheid van Europeanen die zo langzamerhand wel hebben begrepen dat we in hetzelfde schuitje zitten. Voor sommige mensen is dat heel bedreigend. Voor andere mensen is dat een uitdaging die ze wel op willen pakken."

Verwijten
Afhankelijk van de positie van zijn tegenstanders krijgt Timmermans de meest uiteenlopende verwijten. "Je bent een agent van de Russen voor de één, of een agent van de Amerikanen voor de ander. Of je wil ze hun nationale eigenheid afpakken. Dat was vooral in Polen het geval." Maar het interessante is volgens Timmermans dat na drie jaar conflict met de Poolse regering de steun voor de Europese Unie onder de Poolse bevolking juist groter is dan ervoor.

Deze week zijn er Europese verkiezingen. In Nederland gaan de mensen donderdag naar de stembus.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen