Overslaan en naar de inhoud gaan

Frans Timmermans wordt beveiligd na bedreigingen

Geplaatst opmaandag 20 mei 2019 - 21:01

Politicus Frans Timmermans is bedreigd en wordt daarom beveiligd. Dat zei de Eurocommissaris uit Heerlen maandagavond in het tv-programma M, van Margriet van der Linden.

Op de aard van de bedreigingen en de beveiliging is Timmermans in het tv-programma niet ingegaan. Hij was na afloop niet bereikbaar voor commentaar.

Populisme
Het gesprek aan de tafel ging over de Tour de Frans, de Europese verkiezingstour van Timmermans, die 'Spitzenkandidat' is voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Het valt hem op dat het politieke klimaat is veranderd door de opkomst van de populistische partijen. "Mensen zien je niet meer gewoon als politieke tegenstander, maar echt als vijand. Die moet bestreden worden, persoonlijk worden aangevallen."

Op de persoon
Hij heeft dat in sommige landen aan den lijve ondervonden. Onder andere in Polen. "Daar ben ik onderhand een van de bekendste mensen en dat is niet mijn eigen verdienste. Dat is omdat de Poolse regering mij voortdurend persoonlijk aanvalt." Ook in Hongarije kreeg Timmermans niet bepaald een warm welkom.

Haat én begrip
Volgens Timmermans zijn er twee ontwikkelingen in Europa. "Er zijn twee trends. Enerzijds is er een groeiend nationalisme, boosheid die vertaald wordt in haat tegen alles wat anders is. Maar er is tegelijkerheid een hele grote meerderheid van Europeanen die zo langzamerhand wel hebben begrepen dat we in hetzelfde schuitje zitten. Voor sommige mensen is dat heel bedreigend. Voor andere mensen is dat een uitdaging die ze wel op willen pakken."

Verwijten
Afhankelijk van de positie van zijn tegenstanders krijgt Timmermans de meest uiteenlopende verwijten. "Je bent een agent van de Russen voor de één, of een agent van de Amerikanen voor de ander. Of je wil ze hun nationale eigenheid afpakken. Dat was vooral in Polen het geval." Maar het interessante is volgens Timmermans dat na drie jaar conflict met de Poolse regering de steun voor de Europese Unie onder de Poolse bevolking juist groter is dan ervoor.

Deze week zijn er Europese verkiezingen. In Nederland gaan de mensen donderdag naar de stembus.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen