Overslaan en naar de inhoud gaan

Frans Timmermans wordt beveiligd na bedreigingen

Geplaatst opmaandag 20 mei 2019 - 21:01

Politicus Frans Timmermans is bedreigd en wordt daarom beveiligd. Dat zei de Eurocommissaris uit Heerlen maandagavond in het tv-programma M, van Margriet van der Linden.

Op de aard van de bedreigingen en de beveiliging is Timmermans in het tv-programma niet ingegaan. Hij was na afloop niet bereikbaar voor commentaar.

Populisme
Het gesprek aan de tafel ging over de Tour de Frans, de Europese verkiezingstour van Timmermans, die 'Spitzenkandidat' is voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Het valt hem op dat het politieke klimaat is veranderd door de opkomst van de populistische partijen. "Mensen zien je niet meer gewoon als politieke tegenstander, maar echt als vijand. Die moet bestreden worden, persoonlijk worden aangevallen."

Op de persoon
Hij heeft dat in sommige landen aan den lijve ondervonden. Onder andere in Polen. "Daar ben ik onderhand een van de bekendste mensen en dat is niet mijn eigen verdienste. Dat is omdat de Poolse regering mij voortdurend persoonlijk aanvalt." Ook in Hongarije kreeg Timmermans niet bepaald een warm welkom.

Haat én begrip
Volgens Timmermans zijn er twee ontwikkelingen in Europa. "Er zijn twee trends. Enerzijds is er een groeiend nationalisme, boosheid die vertaald wordt in haat tegen alles wat anders is. Maar er is tegelijkerheid een hele grote meerderheid van Europeanen die zo langzamerhand wel hebben begrepen dat we in hetzelfde schuitje zitten. Voor sommige mensen is dat heel bedreigend. Voor andere mensen is dat een uitdaging die ze wel op willen pakken."

Verwijten
Afhankelijk van de positie van zijn tegenstanders krijgt Timmermans de meest uiteenlopende verwijten. "Je bent een agent van de Russen voor de één, of een agent van de Amerikanen voor de ander. Of je wil ze hun nationale eigenheid afpakken. Dat was vooral in Polen het geval." Maar het interessante is volgens Timmermans dat na drie jaar conflict met de Poolse regering de steun voor de Europese Unie onder de Poolse bevolking juist groter is dan ervoor.

Deze week zijn er Europese verkiezingen. In Nederland gaan de mensen donderdag naar de stembus.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen