Overslaan en naar de inhoud gaan

Fractie Forum voor Democratie Limburg verscheurd

Geplaatst opdonderdag 3 december 2020 - 14:14

Twee Provinciale Statenleden van Forum voor Democratie stappen op bij de partij. Twee leden blijven de partij trouw en drie leden van de fractie zien de ontwikkelingen bij de landelijke partij nog even aan.

Dat meldt Forum voor Democratie Limburg in een persbericht. Wie de vertrekkende partijleden zijn, wordt niet bekendgemaakt in het bericht.

Marcel Thewissen
Een van de Statenleden die opstapt, is Marcel Thewissen. "Door de ontstane situatie voelt het voor mij alsof ik nog maar twintig procent bezig ben met waarvoor ik gekozen ben. De overige 80 procent zijn randzaken", ligt hij zijn besluit toe. Thewissen vindt het verder belangrijk dat er duidelijkheid komt voor de kiezer. "En daarom kies ik voor iets wat ik wél wil. Ik heb voor mezelf gekozen en voor mijn eigen geloofwaardigheid. Ik heb geen zin in gedoe. Landelijk zie je dat het een drama is. Het is 80 procent gedoe. En daar heb ik niet voor gekozen."

Ondanks het feit dat Thewissen opstapt bij FvD draagt hij de partij wel nog een warm hart toe. "Binnen de zeventallige fractie die we waren, werkten we goed samen. Dat blijven we ook doen." Hij hoopt dan ook dat de rust snel weer terugkeert binnen de partij. "Ik ben niet bang dat de Limburgse FvD volledig uit elkaar valt. Anders zou dat heel zonde zijn. Maar we blijven er samen alles aan doen om dit voort te zetten."

Hans Reuser
De tweede vertrekker bij FvD is Statenlid Hans Reuser. "Ik ben drie jaar geleden lid geworden van Forum omdat ik 100 procent achter de standpunten sta die de partij destijds heeft opgesteld. Ook mijn werk als Statenlid bevalt heel goed." De zeven fractieleden van FvD kunnen het onderling prima samen vinden, benadrukt Reuser. Hij heeft zijn partijlidmaatschap donderdagochtend opgezegd.

"Landelijk gezien ben ik in een soap terechtgekomen die heel slecht geregisseerd wordt. Ik word nu met dingen geassocieerd waar ik absoluut niet mee geassocieerd wil worden." Hij doelt onder andere op de in opspraak geraakte jongerentak van de partij, JFvD. "Ik wil ook niet kiezen tussen de verschillende stromingen die nu zijn ontstaan, want wie spreekt de waarheid? Ik kies nu voor mijn eigen waarheid. Na lang overwegen, heb ik zelf besloten uit de partij te stappen, maar wel mijn zetel als Statenlid te houden om voor de kiezer te doen waar we voor gekozen zijn."

Simone Kerseboom
Fractievoorzitter Simone Kerseboom blijft lid van de partij. "Als fractievoorzitter blijf ik nu bij FvD omdat de kapitein nooit als eerste het schip verlaat", licht Kerseboom toe. "Ik wil graag duidelijkheid over de toekomst en koers van FvD zelf. Daar is momenteel absoluut geen helderheid over. Ik ben dus één van de twee die blijven."

Nico Vincken
Statenlid Nico Vincken is een van de drie Statenleden van FvD die het nog even willen aanzien. Hij laat zijn partijlidmaatschap ervan afhangen of er een groepje komt dat landelijk de club gaat trekken. Maar als Baudet aanblijft, stapt hij ook uit de partij.

"Ik was de laatste maanden al geen Thierry-fan meer, maar wat er de laatste twee weken allemaal is gebeurd, spant de kroon." De brief van Nicki Pouw-Verweij is voor Vincken de spreekwoordelijke druppel. "Zelfs als er maar twintig procent van klopt, is dat heel erg." Pouw-Verweij schreef een brandbrief aan het partijbestuur over uitlatingen van Baudet tijdens een etentje van de partij onlangs. Volgens de senator deed hij daar alarmerende uitspraken. Voor Vincken heeft Baudet vooral afgedaan vanwege de manier waarop hij tegen de coronapandemie aankijkt.

Ruud Burlet
Eerder verliet gedeputeerde Ruud Burlet al de Limburgse afdeling van FvD. Burlet nam dit besluit na commotie rond oprichter en boegbeeld Thierry Baudet en het opstappen van een reeks prominente leden. Burlet blijft wel gedeputeerde.

Lees ook: Gedeputeerde Burlet stapt uit Forum voor Democratie

De leden van Forum voor Democratie kunnen vanaf donderdagavond 18:00 uur 24 uur lang stemmen over de vraag of zij Thierry Baudet nog als partijleider willen. De uitslag van het referendum is bindend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen