Overslaan en naar de inhoud gaan

Fractie Forum voor Democratie Limburg verscheurd

Geplaatst opdonderdag 3 december 2020 - 14:14

Twee Provinciale Statenleden van Forum voor Democratie stappen op bij de partij. Twee leden blijven de partij trouw en drie leden van de fractie zien de ontwikkelingen bij de landelijke partij nog even aan.

Dat meldt Forum voor Democratie Limburg in een persbericht. Wie de vertrekkende partijleden zijn, wordt niet bekendgemaakt in het bericht.

Marcel Thewissen
Een van de Statenleden die opstapt, is Marcel Thewissen. "Door de ontstane situatie voelt het voor mij alsof ik nog maar twintig procent bezig ben met waarvoor ik gekozen ben. De overige 80 procent zijn randzaken", ligt hij zijn besluit toe. Thewissen vindt het verder belangrijk dat er duidelijkheid komt voor de kiezer. "En daarom kies ik voor iets wat ik wél wil. Ik heb voor mezelf gekozen en voor mijn eigen geloofwaardigheid. Ik heb geen zin in gedoe. Landelijk zie je dat het een drama is. Het is 80 procent gedoe. En daar heb ik niet voor gekozen."

Ondanks het feit dat Thewissen opstapt bij FvD draagt hij de partij wel nog een warm hart toe. "Binnen de zeventallige fractie die we waren, werkten we goed samen. Dat blijven we ook doen." Hij hoopt dan ook dat de rust snel weer terugkeert binnen de partij. "Ik ben niet bang dat de Limburgse FvD volledig uit elkaar valt. Anders zou dat heel zonde zijn. Maar we blijven er samen alles aan doen om dit voort te zetten."

Hans Reuser
De tweede vertrekker bij FvD is Statenlid Hans Reuser. "Ik ben drie jaar geleden lid geworden van Forum omdat ik 100 procent achter de standpunten sta die de partij destijds heeft opgesteld. Ook mijn werk als Statenlid bevalt heel goed." De zeven fractieleden van FvD kunnen het onderling prima samen vinden, benadrukt Reuser. Hij heeft zijn partijlidmaatschap donderdagochtend opgezegd.

"Landelijk gezien ben ik in een soap terechtgekomen die heel slecht geregisseerd wordt. Ik word nu met dingen geassocieerd waar ik absoluut niet mee geassocieerd wil worden." Hij doelt onder andere op de in opspraak geraakte jongerentak van de partij, JFvD. "Ik wil ook niet kiezen tussen de verschillende stromingen die nu zijn ontstaan, want wie spreekt de waarheid? Ik kies nu voor mijn eigen waarheid. Na lang overwegen, heb ik zelf besloten uit de partij te stappen, maar wel mijn zetel als Statenlid te houden om voor de kiezer te doen waar we voor gekozen zijn."

Simone Kerseboom
Fractievoorzitter Simone Kerseboom blijft lid van de partij. "Als fractievoorzitter blijf ik nu bij FvD omdat de kapitein nooit als eerste het schip verlaat", licht Kerseboom toe. "Ik wil graag duidelijkheid over de toekomst en koers van FvD zelf. Daar is momenteel absoluut geen helderheid over. Ik ben dus één van de twee die blijven."

Nico Vincken
Statenlid Nico Vincken is een van de drie Statenleden van FvD die het nog even willen aanzien. Hij laat zijn partijlidmaatschap ervan afhangen of er een groepje komt dat landelijk de club gaat trekken. Maar als Baudet aanblijft, stapt hij ook uit de partij.

"Ik was de laatste maanden al geen Thierry-fan meer, maar wat er de laatste twee weken allemaal is gebeurd, spant de kroon." De brief van Nicki Pouw-Verweij is voor Vincken de spreekwoordelijke druppel. "Zelfs als er maar twintig procent van klopt, is dat heel erg." Pouw-Verweij schreef een brandbrief aan het partijbestuur over uitlatingen van Baudet tijdens een etentje van de partij onlangs. Volgens de senator deed hij daar alarmerende uitspraken. Voor Vincken heeft Baudet vooral afgedaan vanwege de manier waarop hij tegen de coronapandemie aankijkt.

Ruud Burlet
Eerder verliet gedeputeerde Ruud Burlet al de Limburgse afdeling van FvD. Burlet nam dit besluit na commotie rond oprichter en boegbeeld Thierry Baudet en het opstappen van een reeks prominente leden. Burlet blijft wel gedeputeerde.

Lees ook: Gedeputeerde Burlet stapt uit Forum voor Democratie

De leden van Forum voor Democratie kunnen vanaf donderdagavond 18:00 uur 24 uur lang stemmen over de vraag of zij Thierry Baudet nog als partijleider willen. De uitslag van het referendum is bindend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen