Overslaan en naar de inhoud gaan

Foute raming: Maaslijn vele tientallen miljoenen duurder

Geplaatst opvrijdag 4 december 2020 - 17:30

De elektrificatie en gedeeltelijke verdubbeling van de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen wordt vele tientallen miljoenen euro's duurder dan eerst gedacht.

Spoorbeheerder ProRail stelt dat dit vooral komt door te laag geraamde kosten voor kabels, leidingen en bruggen. Ook zijn er extra beveiligingsmaatregelen nodig langs het spoor als het werk wordt uitgevoerd.

'Van stoel gevallen'
Momenteel loopt nog een onderzoek naar de precieze extra kosten. Maar het is zeker dat het om veel geld gaat. Gedeputeerde Hubert Mackus liet dat vrijdag weten in een mededeling aan het Limburgs Parlement. Hij zegt in een reactie van zijn 'stoel gevallen' te zijn en dat hij enorm verbaasd is dat nu pas duidelijk is dat er - opnieuw - extra geld bij moet. "Zo'n forse afwijking past niet bij de afspraken die we eerder gemaakt hebben met het Rijk", aldus Mackus.

Deadline: december 2024
Hij benadrukt wel dat het spoorproject absoluut doorgaat en nog steeds uiterlijk december 2024 klaar is. Volgens hem hebben alle partijen dit onlangs uitgesproken in een bestuurlijk overleg. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat de elektrificatie van de Maaslijn ruim 212 miljoen euro zou kosten.

Bijna driekwart van de kosten - 153 miljoen euro - wordt gedragen door de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. De Limburgse bijdrage bedraagt 99,9 miljoen. Het Rijk legt met 59,6 miljoen het resterende kwart op tafel.

'Extra kosten voor het Rijk'
Gedeputeerde Mackus vindt dat het Rijk moet opdraaien voor de extra kosten, ook al is in het verleden afgesproken dat provincie en Rijk ieder de helft zouden betalen van eventuele meerkosten. Die afspraak was destijds gebaseerd op drie ramingen, op kleine afwijkingen. "Niet op deze forse en enorme kostenoverschrijding", zo stelt Mackus. "Wij als provincies hebben al ruim bijgedragen aan dit Rijks-infrastructuurproject. Om al die redenen is het niet verantwoord dat de regio nu opdraait voor dit tekort."

Tweede Kamer
Maandag komt de nieuwe financiële situatie rond de Maaslijn aan de orde in een Tweede Kamercommissie over infrastructuur-projecten in het hele land. Tot nu toe was er in de Tweede Kamer volop steun voor de elektrificatie en gedeeltelijke verdubbeling. "Wij gaan voor een breed draagvlak", zegt de gedeputeerde.

Hij wil nog deze kabinetsperiode, dus voor maart 2021, duidelijkheid van het Rijk en een concrete afspraak. In de loop van deze maand staat er nog nieuw overleg gepland.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen