Overslaan en naar de inhoud gaan

'Foute agent' krijgt eervol ontslag van politie Limburg

Geplaatst opdinsdag 14 september 2021 - 9:35

Coen van W. (42) is niet langer werkzaam bij de politie. De oud-agent is nog altijd verdachte in een strafzaak vanwege het vermeend misbruiken van politie-informatie, maar is inmiddels eervol ontslagen.

Dat liet de man uit Elsloo dinsdagmorgen weten bij de start van zijn proces.

Lees ook: Opnieuw aanvullend onderzoek naar 'foute' agent

Crimineel milieu
Op 1 november 2018 is Coen aangehouden op verdenking van het lekken van politie-informatie aan het criminele milieu. Die verdenking verdween al snel van de aanklacht. Toch bleef de agent verdachte; volgens justitie misbruikte hij politiesystemen voor privézaken. Zo zou hij bijvoorbeeld de systemen hebben geraadpleegd rondom de bezichtiging van een woning en het verkopen van zijn auto.

Altijd politieman
Officieel wordt hij verdacht van computervredebreuk en schending van zijn ambtsgeheim. Coen heeft altijd ontkend dat hij gevoelige informatie misbruikte. Hij stelt dat hij alleen politiesystemen raadpleegde als hij een situatie niet vertrouwde. Dat gebeurde ook in privétijd. "Want politieman ben je niet alleen tijdens je diensturen", zei hij daar eerder over.

Lees ook: Agent een jaar op non-actief voor misbruik politiesysteem

Afscheidsreceptie
Begin juli kreeg Coen naar eigen zeggen een brief van de politie. "Het was een aanbod", vertelt hij. "Alles zou vergeten en vergeven worden als ik eervol ontslag zou accepteren. Ik heb PTSS opgelopen tijdens mijn werk, ben volledig afgekeurd. Met dit aanbod zou ik tot mijn pensioen doorbetaald worden en zelfs nog budget krijgen voor een afscheid bij de politie. Dat heb ik geaccepteerd."

Het bedrag dat hij krijgt is geen salaris, maar een combinatie van uitkeringen vanwege de posttraumatische stresstoornis die hij tijdens zijn werk opliep. Onder de streep komt dat overeen met zijn politiesalaris.

Geen einde
Een woordvoerder van de politie benadrukt dat er geen sprake is van een deal. "De betreffende ex-collega is ontslag wegens ziekte aangezegd. Dat betekent dat hij recht heeft op een uitkering." Coen zelf rept wél over een deal. Hij zegt voor de keuze te zijn gesteld: een eervol ontslag accepteren of een mogelijk strafontslag afwachten. De breuk tussen Coen en zijn voormalig werkgever betekent overigens niet dat zijn strafzaak vervalt. Die is immers opgestart door de Rijksrecherche. Dinsdag eiste justitie zes maanden celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen