Overslaan en naar de inhoud gaan

Fout van medewerker Tihange: werking pomp niet gecheckt

Geplaatst opmaandag 7 mei 2018 - 16:07

Een medewerker van de kerncentrale in Tihange heeft een fout gemaakt tijdens het controleren van de werking van de koelinstallatie.

Dat gebeurde twee weken geleden al, maar is maandag pas naar buiten gebracht.

Tijdens een test in de reactor van Tihange 2 bleek dat er een klein defect was bij de besturing van twee veiligheidspompen. Die zorgen ervoor dat de kernreactor wordt gekoeld als er een ernstig ongeluk gebeurt.

Back-up
Voor de zekerheid werd gekeken of de pompen die als back-up dienen mogelijk dezelfde problemen hadden. Daarom controleerde een medewerker de aansluiting van die pompen. Tijdens de test moesten de pompen even worden uitgeschakeld en losgekoppeld.

Lees ook: Aangiftes tegen 'gammele' Belgische kerncentrales

Na de test had de medewerker moeten controleren of de boel weer goed was opgestart. Dat deed de medewerker niet, waardoor urenlang niet duidelijk was of de pompen hun werk deden.

Dag later
Iemand anders ontdekte de fout een dag later. Toen werd alsnog gecheckt of alles goed werkte. Dat bleek het geval, meldt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) in Belgiƫ. Volgens de instantie is er dan ook geen gevaar geweest.

Of er maatregelen zijn genomen tegen de medewerker, is niet bekendgemaakt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen