Overslaan en naar de inhoud gaan

Fout van medewerker Tihange: werking pomp niet gecheckt

Geplaatst opmaandag 7 mei 2018 - 16:07

Een medewerker van de kerncentrale in Tihange heeft een fout gemaakt tijdens het controleren van de werking van de koelinstallatie.

Dat gebeurde twee weken geleden al, maar is maandag pas naar buiten gebracht.

Tijdens een test in de reactor van Tihange 2 bleek dat er een klein defect was bij de besturing van twee veiligheidspompen. Die zorgen ervoor dat de kernreactor wordt gekoeld als er een ernstig ongeluk gebeurt.

Back-up
Voor de zekerheid werd gekeken of de pompen die als back-up dienen mogelijk dezelfde problemen hadden. Daarom controleerde een medewerker de aansluiting van die pompen. Tijdens de test moesten de pompen even worden uitgeschakeld en losgekoppeld.

Lees ook: Aangiftes tegen 'gammele' Belgische kerncentrales

Na de test had de medewerker moeten controleren of de boel weer goed was opgestart. Dat deed de medewerker niet, waardoor urenlang niet duidelijk was of de pompen hun werk deden.

Dag later
Iemand anders ontdekte de fout een dag later. Toen werd alsnog gecheckt of alles goed werkte. Dat bleek het geval, meldt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) in België. Volgens de instantie is er dan ook geen gevaar geweest.

Of er maatregelen zijn genomen tegen de medewerker, is niet bekendgemaakt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen