Overslaan en naar de inhoud gaan

Fout van medewerker Tihange: werking pomp niet gecheckt

Geplaatst opmaandag 7 mei 2018 - 16:07

Een medewerker van de kerncentrale in Tihange heeft een fout gemaakt tijdens het controleren van de werking van de koelinstallatie.

Dat gebeurde twee weken geleden al, maar is maandag pas naar buiten gebracht.

Tijdens een test in de reactor van Tihange 2 bleek dat er een klein defect was bij de besturing van twee veiligheidspompen. Die zorgen ervoor dat de kernreactor wordt gekoeld als er een ernstig ongeluk gebeurt.

Back-up
Voor de zekerheid werd gekeken of de pompen die als back-up dienen mogelijk dezelfde problemen hadden. Daarom controleerde een medewerker de aansluiting van die pompen. Tijdens de test moesten de pompen even worden uitgeschakeld en losgekoppeld.

Lees ook: Aangiftes tegen 'gammele' Belgische kerncentrales

Na de test had de medewerker moeten controleren of de boel weer goed was opgestart. Dat deed de medewerker niet, waardoor urenlang niet duidelijk was of de pompen hun werk deden.

Dag later
Iemand anders ontdekte de fout een dag later. Toen werd alsnog gecheckt of alles goed werkte. Dat bleek het geval, meldt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) in België. Volgens de instantie is er dan ook geen gevaar geweest.

Of er maatregelen zijn genomen tegen de medewerker, is niet bekendgemaakt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen