Overslaan en naar de inhoud gaan

Fotoserie: Industriële pracht in een nieuw jasje

Geplaatst opzondag 4 februari 2018 - 11:36

De industriële geschiedenis van Limburg is op meerdere plekken in de provincie terug te zien. In Venlo, Roermond en Maastricht zijn oude gebouwen prachtig opgeknapt.

Fotograaf Patrick Dreuning ging voor 1Limburg naar het opgeknapte Nedinsco-complex in Venlo, de ECI Cultuurfabriek in Roermond en de voormalige Sphinx-fabriek in Maastricht.

1Limburg Industriële pracht in een nieuw jasje

Bekijk het fotoalbum van de industriële pracht.

Liefde voor architectuur
"Mijn passie voor sterke composities en strakke lijnen zorgen ervoor dat ik bij ieder gebouw de schoonheid ervan zie. Via mijn foto’s probeer ik de liefde die ik heb voor composities en architectuur over te brengen op de kijker", zo zegt hij over de fotoserie. "De foto's geven mooi aan hoe er gebruik is gemaakt van oude en nieuwe elementen."

Lees ook: Maastrichtse fotograaf op punt van doorbreken in Londen

Foto: Patrick Dreuning

Aardewerkfabriek Sphinx
In Maastricht werd in 1834 aardewerkfabriek Sphinx opgericht, later vooral bekend als maker van toiletpotten en wastafels. In 1929 werd door het bedrijf het eerste deel van het Eiffelgebouw in gebruik genomen: 33 meter hoog, 20 meter breed en 60 meter lang. In 1930 volgde het tweede deel van het gebouw en het laatste stuk verrees elf jaar later.

Toen in 2006 het doek viel voor Sphinx, begon de discussie over de toekomst van het Eiffelgebouw. Er is voor gekozen om het gebouw te behouden, eigentijdse elementen toe te voegen en het een nieuwe multifunctionele invulling te geven.

Foto: Patrick Dreuning

ECI Cultuurfabriek
De monumentale fabrieksgebouwen van de ECI in Roermond zijn omgetoverd tot een cultureel centrum. De herbestemming begon in 2009, waarbij ervoor is gekozen om de sporen van de oude fabriek te behouden. Op sommige plekken is de graffiti nog zichtbaar en maken de oude muren deel uit van het nieuwe interieur.

In het gebouw zit tegenwoordig onder meer een poppodium en is er ruimte voor tentoonstellingen. Ook is er een educatief centrum gevestigd en zit er een restaurant. ONE opende in 2007 de deuren en sleepte enkele jaren later een Michelin-ster binnen.

Foto: Patrick Dreuning

Nedinscogebouw Venlo
Het Nedinsco-complex is een monumentaal pand in Venlo, gebouwd in de Bauhaus-stijl. Een opvallend onderdeel van het pand is de 36 meter hoge toren die in 1929 werd gebouwd.

Tot 2007 zat de Nedinscofabriek in het pand. Daarna kwam het leeg te staan en werd besloten om het gebouw te restaureren. In 2013 werd het opgeknapte pand opgeleverd, met onder meer starterswoningen en kantoren. Ook de redacties van L1 en Omroep Venlo zitten in het pand. Ze maken gebruik van een voormalige machinehal.

Lees ook: Verhuisdozen gepakt: redactie L1 naar Omroep Venlo

Op de bovenste verdieping zit tegenwoordig een restaurant, met uitzicht over de omgeving.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen