Overslaan en naar de inhoud gaan

Fotoserie: Industriële pracht in een nieuw jasje

Geplaatst opzondag 4 februari 2018 - 11:36

De industriële geschiedenis van Limburg is op meerdere plekken in de provincie terug te zien. In Venlo, Roermond en Maastricht zijn oude gebouwen prachtig opgeknapt.

Fotograaf Patrick Dreuning ging voor 1Limburg naar het opgeknapte Nedinsco-complex in Venlo, de ECI Cultuurfabriek in Roermond en de voormalige Sphinx-fabriek in Maastricht.

1Limburg Industriële pracht in een nieuw jasje

Bekijk het fotoalbum van de industriële pracht.

Liefde voor architectuur
"Mijn passie voor sterke composities en strakke lijnen zorgen ervoor dat ik bij ieder gebouw de schoonheid ervan zie. Via mijn foto’s probeer ik de liefde die ik heb voor composities en architectuur over te brengen op de kijker", zo zegt hij over de fotoserie. "De foto's geven mooi aan hoe er gebruik is gemaakt van oude en nieuwe elementen."

Lees ook: Maastrichtse fotograaf op punt van doorbreken in Londen

Foto: Patrick Dreuning

Aardewerkfabriek Sphinx
In Maastricht werd in 1834 aardewerkfabriek Sphinx opgericht, later vooral bekend als maker van toiletpotten en wastafels. In 1929 werd door het bedrijf het eerste deel van het Eiffelgebouw in gebruik genomen: 33 meter hoog, 20 meter breed en 60 meter lang. In 1930 volgde het tweede deel van het gebouw en het laatste stuk verrees elf jaar later.

Toen in 2006 het doek viel voor Sphinx, begon de discussie over de toekomst van het Eiffelgebouw. Er is voor gekozen om het gebouw te behouden, eigentijdse elementen toe te voegen en het een nieuwe multifunctionele invulling te geven.

Foto: Patrick Dreuning

ECI Cultuurfabriek
De monumentale fabrieksgebouwen van de ECI in Roermond zijn omgetoverd tot een cultureel centrum. De herbestemming begon in 2009, waarbij ervoor is gekozen om de sporen van de oude fabriek te behouden. Op sommige plekken is de graffiti nog zichtbaar en maken de oude muren deel uit van het nieuwe interieur.

In het gebouw zit tegenwoordig onder meer een poppodium en is er ruimte voor tentoonstellingen. Ook is er een educatief centrum gevestigd en zit er een restaurant. ONE opende in 2007 de deuren en sleepte enkele jaren later een Michelin-ster binnen.

Foto: Patrick Dreuning

Nedinscogebouw Venlo
Het Nedinsco-complex is een monumentaal pand in Venlo, gebouwd in de Bauhaus-stijl. Een opvallend onderdeel van het pand is de 36 meter hoge toren die in 1929 werd gebouwd.

Tot 2007 zat de Nedinscofabriek in het pand. Daarna kwam het leeg te staan en werd besloten om het gebouw te restaureren. In 2013 werd het opgeknapte pand opgeleverd, met onder meer starterswoningen en kantoren. Ook de redacties van L1 en Omroep Venlo zitten in het pand. Ze maken gebruik van een voormalige machinehal.

Lees ook: Verhuisdozen gepakt: redactie L1 naar Omroep Venlo

Op de bovenste verdieping zit tegenwoordig een restaurant, met uitzicht over de omgeving.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen