Overslaan en naar de inhoud gaan

Fotoproject maakt worsteling lhbt-ers zichtbaar

Geplaatst opmaandag 2 augustus 2021 - 17:36

Fotografe Ilvy Maijen (45) hoopt met een fotoproject meer begrip te creƫren voor de strijd die homo- en transjongens moeten doorstaan. Haar serie 'ProuTboys' is vanaf 2 september te zien bij Schunck in Heerlen.

In de serie zijn verschillende portretten te zien met daarbij het coming-out verhaal van de jongens. Maijen wil inzicht geven in hun belevingswereld.

Video: L1

Depressief
Een van de jongens die meedoen aan het project is Stef Kusters (28). Hij maakte de afgelopen jaren de transitie van vrouw naar man. Van nature lijkt hij een vrolijk persoon te zijn, maar voor zijn transitie was hij er heel anders aan toe. "Van tevoren is er wel een periode geweest dat ik echt doodongelukkig was. Depressief kun je wel gewoon zeggen, dat ik ook geen zin meer had in het leven."

Goed zoals je bent
Hoewel hij zichzelf niet bepaald ziet als iemand die graag op de voorgrond treedt en ook best verlegen is, wil hij toch de drempel over om zichzelf te laten fotograferen. "Ik weet dat ik mezelf zichtbaar moet maken als ik anderen wil helpen. Ik wil laten zien aan iedereen dat je goed bent zoals je bent. Ik heb dat nu ook: ik ben ook goed zoals ik ben."

Rolmodel
Fotografe Ilvy Maijen voelt zich betrokken bij het thema. Ze is zelf getrouwd met een vrouw. "Ik heb zelf ook een coming out gehad en in mijn tijd was er gewoon geen voorbeeld of rolmodel, niemand was gay." Zo ontstond bij haar het idee om daarin voor anderen wel iets te betekenen. Dat kwam samen toen in Amerika de rechts-extremistische groepering 'Proudboys' veel in het nieuws was. Hun naam werd als ludieke actie gekaapt door homojongeren op social media. Daaruit ontstond bij de fotografe het idee er een project van te maken. Ze veranderde de 'd' in een 'T' "Ik bedoel dan ProuT, als in 'out': uit de kast komen." vertelt ze.

Ze begon met het fotograferen van homojongens die hun verhaal vertelden in de fotostudio. Later koos ze ervoor ook transmannen te gaan fotograferen. "Daar heb je ook nog steeds weinig rolmodellen. Dat had ik dus vroeger ook. Terwijl ik heel graag rolmodellen had gehad, en dat je ook hoort van mensen hoe dat is en hoe zij daarmee omgaan."

Helpen
Stef is al zes jaar samen met Emily, inmiddels zijn ze een jaar getrouwd. Zij maakte ook Stefs worsteling en transitie mee. "Ik vind het heel belangrijk dat hij meedoet aan een project als dit, want hij weet niet half hoe leuk hij is en hoeveel mensen hij hiermee kan bereiken." Voor Stef is vooral van belang zichzelf zichtbaar te maken zodat hij een voorbeeldfunctie kan vervullen voor anderen. Want hij heeft de sterkte behoefte om mensen die hetzelfde meemaken te helpen. Sinds kort heeft hij een coaching-praktijk voor transmensen.

De verhalen en foto's van de jongens staan op de website ProuTboys. "Ik denk dat als mensen de verhalen lezen bij de foto's, ze misschien ook beseffen wat er allemaal in iemand omgaat. Ik denk dat veel mensen die daar helemaal niet mee in aanraking komen, niet bij stilstaan."

ProuTboys won dit jaar een Moscow International Foto Award. Het fotoproject is vanaf 2 september te zien in SCHUNCK Heerlen, in het kader van de Limburg Prideweek.

Meer informatie: https://www.ilvyfotografie.nl/proutboys/

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen