Overslaan en naar de inhoud gaan

Fotografe zet honderdste kerk in Limburg op gevoelige plaat

Geplaatst opdonderdag 13 mei 2021 - 21:44

Fotografe Diana Nieuwold heeft donderdagmiddag in Maasbracht haar honderdste kerk in Limburg gefotografeerd.

In 2014 begon de fotografe foto's te nemen van kerken om even stil te worden, te bezinnen of om te bidden.

Alleen in de kerk
"Inmiddels heb ik al meer dan duizend mooie kerken gefotografeerd, in binnen- en buitenland. Het heeft me gewoon niet meer losgelaten", vertelt Nieuwold uit Hoogeveen. Het is voor haar een uit de hand gelopen hobby. De honderdste kerk in Limburg die ze gefotografeerd heeft, is de Sint Gertrudiskerk in Maasbracht.

Video: L1

Werkwijze
Ze is gemiddeld anderhalf uur bezig om een kerk te fotograferen. "Ik vind de Sint Servaas in Maastricht echt prachtig." Toch kan Nieuwold niet een kerk in Limburg aanwijzen die ze het mooist vindt. "Alles heeft wel iets, en ik ga daar tijdens het fotograferen ook echt naar op zoek. Het heeft iets magisch om alleen in een kerk te zijn en alles goed te bestuderen." Tijdens het fotograferen klimt en klautert ze tussen de kerkbanken door. "Ik ga nog net niet aan de kandelaars hangen", lacht ze.

Limburgs karakter
Typerend voor de Limburgse kerken vindt Nieuwold het kleurrijke karakter. "De kerken hier zijn heel rijk versierd", licht ze toe. Dat komt ze tijdens het fotograferen in Brabant en Gelderland ook wel eens tegen, maar Limburg is toch anders. De Sint Gertrudiskerk vindt ze ook heel interessant. "Het zijn hier allemaal stijlen door elkaar heen."

Anekdotes
Het fotograferen van de kerken zorgt dikwijls ook wel voor komische situaties. "Normaal wil ik nooit het licht aan, behalve bij de Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Maastricht. Daar was het zo donker, dat ik constant naar het altaar moest rennen om er een nieuw muntje in te stoppen. Maar als het licht dan aan was, kwamen er weer mensen. Moest ik weer wachten. Ging het licht weer uit. Weer rennen." De fotografe moet er hard om lachen. "Dat zijn de leuke anekdotes die je bijblijven."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen