Overslaan en naar de inhoud gaan

Fotografe zet honderdste kerk in Limburg op gevoelige plaat

Geplaatst opdonderdag 13 mei 2021 - 21:44

Fotografe Diana Nieuwold heeft donderdagmiddag in Maasbracht haar honderdste kerk in Limburg gefotografeerd.

In 2014 begon de fotografe foto's te nemen van kerken om even stil te worden, te bezinnen of om te bidden.

Alleen in de kerk
"Inmiddels heb ik al meer dan duizend mooie kerken gefotografeerd, in binnen- en buitenland. Het heeft me gewoon niet meer losgelaten", vertelt Nieuwold uit Hoogeveen. Het is voor haar een uit de hand gelopen hobby. De honderdste kerk in Limburg die ze gefotografeerd heeft, is de Sint Gertrudiskerk in Maasbracht.

Video: L1

Werkwijze
Ze is gemiddeld anderhalf uur bezig om een kerk te fotograferen. "Ik vind de Sint Servaas in Maastricht echt prachtig." Toch kan Nieuwold niet een kerk in Limburg aanwijzen die ze het mooist vindt. "Alles heeft wel iets, en ik ga daar tijdens het fotograferen ook echt naar op zoek. Het heeft iets magisch om alleen in een kerk te zijn en alles goed te bestuderen." Tijdens het fotograferen klimt en klautert ze tussen de kerkbanken door. "Ik ga nog net niet aan de kandelaars hangen", lacht ze.

Limburgs karakter
Typerend voor de Limburgse kerken vindt Nieuwold het kleurrijke karakter. "De kerken hier zijn heel rijk versierd", licht ze toe. Dat komt ze tijdens het fotograferen in Brabant en Gelderland ook wel eens tegen, maar Limburg is toch anders. De Sint Gertrudiskerk vindt ze ook heel interessant. "Het zijn hier allemaal stijlen door elkaar heen."

Anekdotes
Het fotograferen van de kerken zorgt dikwijls ook wel voor komische situaties. "Normaal wil ik nooit het licht aan, behalve bij de Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Maastricht. Daar was het zo donker, dat ik constant naar het altaar moest rennen om er een nieuw muntje in te stoppen. Maar als het licht dan aan was, kwamen er weer mensen. Moest ik weer wachten. Ging het licht weer uit. Weer rennen." De fotografe moet er hard om lachen. "Dat zijn de leuke anekdotes die je bijblijven."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen