Overslaan en naar de inhoud gaan

Forum wil praten over mogelijkheid rechts provinciebestuur

Geplaatst opvrijdag 11 juni 2021 - 11:33

Forum voor Democratie (FvD) wil met de andere rechtse partijen in het Limburgs Parlement om de tafel om te kijken of er een gezamenlijke basis is voor een nieuw provinciebestuur.

Fractievoorzitter Ruby Driessen deed die uitnodiging in een vergadering van het presidium. Dat is de vergadering van fractievoorzitters.

Minderheidscollege
Onder de rechtse partijen verstaat hij CDA, PVV, VVD en SVL. Die laatste partij bestaat uit vier voormalige leden van FvD. Driessen wil met zijn voorstel voorkomen dat er een minderheidscollege komt. Donderdag maakte waarnemend gouverneur Johan Remkes bekend dat hij zelf op zoek gaat naar gedeputeerden voor het nieuwe provinciebestuur.

Extraparlementair college
Zijn tussenkomst is een reactie op het mislukken van de vorming van een extraparlementair college dat had kunnen steunen op negen van de twaalf partijen in het Limburgs Parlement. Maar door het afhaken van SVL en later SP was daar geen meerderheid meer voor. Omdat het urgent is dat er snel een nieuw college komt, heeft Remkes de regie naar zich toegetrokken.

Meerderheid
FvD-fractievoorzitter Driessen vindt dat Remkes ook gewoon door kan gaan. Maar dat de rechtse partijen hem daarbij als het ware een handje kunnen helpen. Toch lijkt zijn oproep weinig kans van slagen te hebben. "Volgens mij is er geen meerderheid om zo’n actie te ondernemen. Al is het een aardige suggestie’, aldus PVV-fractievoorzitter René Claassen.

Gesprekken
SVL-fractievoorzitter Hans Reuser zegt in gesprek te willen gaan "met de partijen die daaraan mee willen doen". Het CDA liet eerder weten voorstander van een bestuur met gedeputeerden die deskundig zijn op hun beleidsterrein, van binnen of buiten de politiek. Zij zien het initiatief van Remkes juist die richting opgaan. Fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers van de PvdA verklaarde in een reactie dat partijen vooral aan de slag moeten gaan als ze denken een meerderheid te kunnen vormen. "Dat meen ik serieus."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen