Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Forum: 'Coalitie moet recht doen aan verkiezingsuitslag'

Geplaatst opvrijdag 22 maart 2019 - 16:55

Lijsttrekker Ruud Burlet van Forum voor Democratie vindt het jammer dat GroenLinks, PvdA en D66 nu al hebben aangegeven dat ze een coalitie met zijn partij onhaalbaar achten.

Volgens die partijen zouden de verschillen in standpunten, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatbeleid, onoverbrugbaar zijn.

Geen breekpunten
Burlet zei dat na afloop van zijn gesprek met CDA-gedeputeerde Ger Koopmans. Die praat vrijdag met alle partijen over de aanpak van de coalitievorming. Burlet heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat zijn partij geen enkele partij uitsluit en ook geen breekpunten heeft.

'Coalitie die recht doet aan verkiezingsuitslag'
"We willen samenwerken om dingen te bereiken die goed zijn voor Limburg. Maar er moet wel een coalitie komen die recht doet aan de verkiezingsuitslag", aldus Burlet. Forum voor Democratie werd woensdag bij de verkiezingen in één klap de op één na grootste partij in het Limburgs Parlement, met zeven zetels.

Lees ook: 50Plus wil coalitie Provinciale Staten ondersteunen

Knopen tellen
Lijsttrekker Burlet wil op dit moment 'al helemaal' geen uitspraak doen over de meest gewenste coalitie en of dat er eentje met CDA, VVD en PVV is. "Tijdens de onderhandelingen moet blijken of en welke breekpunten er zijn. Dan moet je je knopen tellen. Maar wel pas als je met elkaar aan tafel hebt gezeten", zo stelt Burlet.

Concrete voorstellen
VVD-lijsttrekker Karin Straus heeft Koopmans laten weten dat haar partij voor alle opties open staat en beschikbaar is. Ze vindt daarom dat eerst inhoudelijk alles op een rijtje moet worden gezet en er concrete voorstellen op tafel komen. "Daarna zullen we kiezen. Nu is het nog te vroeg om een voorkeur uit te spreken. Wel moet er natuurlijk goed naar de verkiezingsuitslag worden gekeken", aldus Straus.

Lees ook: PVV ziet niets in coalitie met minimale meerderheid

Transparantie
GroenLinks-lijsttrekker
Pepijn Baneke heeft bij Koopmans vooral aangedrongen op zo groot mogelijke openbaarheid en transparantie bij de coalitie-onderhandelingen. De installatie-vergadering van het nieuwe Limburgs Parlement volgende week donderdag ziet hij als een goede gelegenheid voor de partijen om zich uit te spreken. Baneke vindt het wel nog 'veel te vroeg' om zich nu al uit te spreken over een gewenste coalitie.

Bescheidenheid
Ook SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg zegt tegenover Koopmans geen coalitie-voorkeur te hebben uitgesproken. Hij heeft wel benadrukt dat er een coalitie moet komen die recht doet aan de verkiezingsuitslag. "Ons past daarom bescheidenheid", aldus Van Caldenberg. '"Dat de SP gaat meebesturen ligt niet voor de hand. Al sluiten we dat uiteindelijk niet uit als de situatie erom zou vragen."

De SP was de grote verliezer bij de verkiezingen. De socialisten halveerden in het Limburgs Parlement van 8 naar 4 zetels.

Lees ook: Onderhandelingen nieuwe provinciale coalitie van start

L1mburg Centraal
Meer over de onderhandelingen in L1mburg Centraal

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen