Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Forum: 'Coalitie moet recht doen aan verkiezingsuitslag'

Geplaatst opvrijdag 22 maart 2019 - 16:55

Lijsttrekker Ruud Burlet van Forum voor Democratie vindt het jammer dat GroenLinks, PvdA en D66 nu al hebben aangegeven dat ze een coalitie met zijn partij onhaalbaar achten.

Volgens die partijen zouden de verschillen in standpunten, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatbeleid, onoverbrugbaar zijn.

Geen breekpunten
Burlet zei dat na afloop van zijn gesprek met CDA-gedeputeerde Ger Koopmans. Die praat vrijdag met alle partijen over de aanpak van de coalitievorming. Burlet heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat zijn partij geen enkele partij uitsluit en ook geen breekpunten heeft.

'Coalitie die recht doet aan verkiezingsuitslag'
"We willen samenwerken om dingen te bereiken die goed zijn voor Limburg. Maar er moet wel een coalitie komen die recht doet aan de verkiezingsuitslag", aldus Burlet. Forum voor Democratie werd woensdag bij de verkiezingen in één klap de op één na grootste partij in het Limburgs Parlement, met zeven zetels.

Lees ook: 50Plus wil coalitie Provinciale Staten ondersteunen

Knopen tellen
Lijsttrekker Burlet wil op dit moment 'al helemaal' geen uitspraak doen over de meest gewenste coalitie en of dat er eentje met CDA, VVD en PVV is. "Tijdens de onderhandelingen moet blijken of en welke breekpunten er zijn. Dan moet je je knopen tellen. Maar wel pas als je met elkaar aan tafel hebt gezeten", zo stelt Burlet.

Concrete voorstellen
VVD-lijsttrekker Karin Straus heeft Koopmans laten weten dat haar partij voor alle opties open staat en beschikbaar is. Ze vindt daarom dat eerst inhoudelijk alles op een rijtje moet worden gezet en er concrete voorstellen op tafel komen. "Daarna zullen we kiezen. Nu is het nog te vroeg om een voorkeur uit te spreken. Wel moet er natuurlijk goed naar de verkiezingsuitslag worden gekeken", aldus Straus.

Lees ook: PVV ziet niets in coalitie met minimale meerderheid

Transparantie
GroenLinks-lijsttrekker
Pepijn Baneke heeft bij Koopmans vooral aangedrongen op zo groot mogelijke openbaarheid en transparantie bij de coalitie-onderhandelingen. De installatie-vergadering van het nieuwe Limburgs Parlement volgende week donderdag ziet hij als een goede gelegenheid voor de partijen om zich uit te spreken. Baneke vindt het wel nog 'veel te vroeg' om zich nu al uit te spreken over een gewenste coalitie.

Bescheidenheid
Ook SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg zegt tegenover Koopmans geen coalitie-voorkeur te hebben uitgesproken. Hij heeft wel benadrukt dat er een coalitie moet komen die recht doet aan de verkiezingsuitslag. "Ons past daarom bescheidenheid", aldus Van Caldenberg. '"Dat de SP gaat meebesturen ligt niet voor de hand. Al sluiten we dat uiteindelijk niet uit als de situatie erom zou vragen."

De SP was de grote verliezer bij de verkiezingen. De socialisten halveerden in het Limburgs Parlement van 8 naar 4 zetels.

Lees ook: Onderhandelingen nieuwe provinciale coalitie van start

L1mburg Centraal
Meer over de onderhandelingen in L1mburg Centraal

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen