Overslaan en naar de inhoud gaan

Fortuna tegen VVV: derby en/of degradatiekraker?

Geplaatst opvrijdag 12 april 2019 - 19:44

Naast de eer en de trots van Limburg staat er veel meer op het spel zaterdagavond; Fortuna Sittard en VVV-Venlo staan drie punten los van elkaar en zijn beiden officieel nog niet veilig gespeeld in de Eredivisie.

Vandaar de vraag: is er nog wel sprake van een échte derby tussen Fortuna en VVV?

Veertiende en dertiende
Fortuna Sittard bekleedt momenteel de veertiende plaats met dertig punten en VVV-Venlo de dertiende plaats met 33 punten. Het gat met de rode lantaarndrager, NAC Breda, en de Limburgse clubs bedragen negen én twaalf punten.

Derbygevoelens
In Sittard zijn er in de gehele A-selectie nog maar een handjevol Limburgers te vinden. Jorrit Smeets, Clint Essers en Rowen Koot. Voor VVV-Venlo vinden we al wat meer spelers met Limburgse roots terug: Roel Janssen, Delano van Crooij, Simon Janssen, Bram Verbong, Evert Linthorst en Stan van Dijck. Van al deze Limburgers zijn Smeets en Roel Janssen de twee Limburgers met de meeste speelminuten, maar bij beide spelen er vrij weinig derbygevoelens mee. "Het is wel speciaal om tegen mijn oude club te spelen, maar voor mij is het een wedstrijd als elke andere wedstrijd. Ik ben daar niet zo mee bezig", zegt Janssen. "Voor Fortuna is het spelen tegen MVV of Roda meer een derby, denk ik. Ik denk dat de belangen om ons veilig te spelen zaterdagavond zwaarder wegen dan de derby zelf", denkt Smeets.

Noord tegen Zuid
Misschien is het feit dat er weinig Limburgers in beide selecties spelen wel de oorzaak van het missen van het échte derbygevoel. Volgens de assistent-trainer van Fortuna Sittard, Kevin Hofland, heeft het misschien ook wel te maken dat de clubs relatief ver van elkaar verwijderd zijn; 57.8 kilometer om precies te zijn. Maar ook hij geeft toe dat er zijn selectie niemand écht wakker ligt van het Limburgse onderonsje. "Het is Noord- tegen Zuid-Limburg, maar ook wij beschouwen dit als een normale wedstrijd met het belangrijkste doel om drie punten te halen", zegt Hofland.

Degradatiespook
Het degradatiespook is een mythe dat door de fans en de commentatoren in het leven is geroepen. Het fenomeen duikt meestal medio april in de Eredivisie ergens op en bezorgt de clubs die onderaan de ranglijst staan veel stress. In Sittard en met name in Venlo is er vooralsnog geen reden tot paniek. Trainer Maurice Steijn van VVV-Venlo denkt zelfs dat hij zich definitief veilig kan gaan spelen in het stadion van Fortuna Sittard. "Ik denk dat wij met 36 punten wel veilig zijn. Ik kan me niet voorstellen dat je met zo veel punten nog nacompetitie moet spelen", geeft de Venlose oefenmeester aan.

Ongeschreven regels
In Sittard gelooft Hofland niet zo in ongeschreven regels. Hij bekijkt het van wedstrijd tot wedstrijd en richt zich niet op een bepaald aantal punten dat zijn ploeg nog moet halen. "Het ene jaar ben je veilig met 32 punten en het andere jaar ben je dat met 36 punten. We richten ons gewoon op de wedstrijd van morgen, want dat is de belangrijkste", zegt Hofland.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen