Overslaan en naar de inhoud gaan

Fortuna Sittard houdt hoofd koel: 'Tijd nodig'

Geplaatst opdonderdag 15 augustus 2019 - 6:00

Het nieuwe Eredivisie-seizoen is weinig succesvol begonnen voor Fortuna Sittard. De club kreeg op de broek bij AZ (4-0), sleepte met pijn en moeite een punt uit het vuur tegen Heracles Almelo (1-1) en zag hoe de selectie flink werd uitgedund. Technisch manager Sjoerd Ars heeft echter vertrouwen in een kentering.

Dat vertelt hij in een uitgebreid gesprek met L1. "Dit is wat we verwacht hadden. Het is jong, talentvol, maar we zijn nog niet daar waar we moeten zijn."

Lees ook: Spelersgekte in Sittard: club wil drie directe versterkingen

Eredivisie-niveau
Ars vraagt om geduld. "We hebben tijd nodig. Veel jongens zijn nog niet gewend aan het Eredivisie-niveau en de manier van trainen. Je moet er een paar weken voor uittrekken voordat je echt een goed beeld kunt krijgen. Vorig jaar had je nog een kern van het seizoen daarvoor, die jongens hadden veel met elkaar gespeeld. Maar ook toen merkte je dat veel van de jongens moeite hadden zich aan te passen aan de Eredivisie."

Puffen en hijgen
Tot dusver mocht trainer Sjors Ultee elf nieuwe spelers begroeten, waaronder twee jongens uit eigen opleiding. Nieuwelingen als Rasmus Karjalainen en Adnan Ugur hebben vooralsnog een basisplaats. "Rasmus mist nog even de frisheid. We hadden hem langer vakantie gegeven, maar hij is eerder teruggekomen omdat hij graag wilde beginnen. In het begin op de training zag je hem wel even puffen en hijgen. Dan merk je dat er een verschil zit tussen hoe we in Nederland trainen en wat hij gewend is in Finland."

Krappe selectie
Datzelfde geldt ook voor de talentvolle Ugur, die nooit eerder op het hoogste niveau speelde. "Ik denk dat we daar nog veel plezier aan gaan beleven, het is een fantastisch talentvolle jongen", vindt Ars. "Maar die moet er nu opeens al staan, dat zou normaal gesproken niet het geval zijn. Hij zou in het elftal moeten groeien. Nu ben je genoodzaakt hem te brengen, omdat je een vrij krappe selectie hebt."

Rasmus Karjalainen tijdens het oefenduel met PAOK.
Foto: Niels van Renen

Even aanpoten
De jonge Fortuna Sittard-selectie kreeg tijdens de eerste competitiewedstrijd een optater bij AZ. Ars hoopte op een positief vervolg tegen Heracles Almelo, maar die bleef uit. "Ik miste het niveau en het vertrouwen dat we op trainingen wel laten zien. Vanuit AZ dachten veel spelers: 'Godverdomme, het is wel even aanpoten.' Je merkte tegen Heracles dat er heel veel druk op lag bij de jongens. Maar voetballend zit het er gewoon in. Op een aantal posities moet er wel wat bij komen. Meer ervaring, wat fysieks. Jongens waarvan je weet dat ze er meteen staan en een toegevoegde waarde zijn."

Nieuwe sterkhouders
De technisch manager had liever gezien dat die nieuwe sterkhouders al in Sittard gearriveerd waren. "Maar zo werkt de markt, helaas. Dat zag je vorig jaar met José Rodríguez en Lazaros Lamprou. Die kwamen ook in de laatste week binnen en waren uiteindelijk sterkhouders." Ars zoekt nog een centrumverdediger, een verdedigende middenvelder en een creatieve aanvaller. Die nieuwelingen moeten het elftal mede bij de hand nemen.

Lazaros Lamprou was afgelopen seizoen één van de smaakmakers van Fortuna Sittard.
Foto: Niels van Renen

Continuïteit in Sittard
Aan de uitgaande kant gebeurde er ook het nodige. Met huurlingen meegerekend vertrokken er zeventien spelers uit Sittard. "Je moet realistisch kijken naar wat je kan als club. We zijn dit jaar teruggegaan in spelersbudget", vertelt Ars. "Prioriteit nummer één is dat de club er over tien jaar nog is, financieel gezien. Je kunt nu gekke dingen doen en flink investeren in een selectie, maar dan nog ben je er niet zeker van dat je in de Eredivisie blijft. Wij gaan niks doen om de continuïteit van de club in gevaar te brengen."

Topprestatie
De technisch manager krijgt het gemor van supporters ook mee. "Ik snap die emoties ook wel na twee wedstrijden, maar het belangrijkste is dat de supporters achter onze spelers blijven staan. We proberen met zijn allen het maximale te doen en ik ben ervan overtuigd dat we het dit jaar weer op de rit krijgen. Het zou een topprestatie zijn als we erin blijven, want dat zou betekenen dat we drie clubs onder ons kunnen houden met het laagste voetbalbudget uit de Eredivisie. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we weer een mooi jaar tegemoet gaan met zijn allen."

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen