Overslaan en naar de inhoud gaan

Fortuna bedankt voor premie FC Emmen en schakelt KNVB in

Geplaatst opzondag 16 mei 2021 - 13:24

Fortuna Sittard heeft vlak voor haar laatste wedstrijd in de Eredivisie een clandestiene aanmoedigingspremie aangeboden gekregen van FC Emmen. De club uit Sittard heeft er melding van gemaakt bij de KNVB.

Die heeft op haar beurt ondertussen de aanklager betaald voetbal ingeschakeld. Dat melden verschillende bronnen aan De Telegraaf. Het zou om een bedrag van 25.000 euro gaan.

Verboden
Een dergelijke aanmoedigingspremie is volgens Artikel 57 van het KNVB-reglement verboden. Fortuna heeft de toenadering daarom aanhangig gemaakt bij de KNVB en FBO, de belangenorganisatie voor werkgevers in het betaald voetbal.

Vijftiende of zestiende
FC Emmen staat momenteel zestiende in de Eredivisie en zou daarom gebaat zijn bij puntenverlies voor Willem II, de tegenstander van Fortuna Sittard. De zestiende plaats schrijft namelijk voor dat er play-offs dienen te worden gespeeld om degradatie. Zelf speelt Emmen tegen VVV, dat al gedegradeerd is. Als het wint van VVV, volstaat elk puntenverlies van Willem II tegen Fortuna. Indien de Venlonaren FC Emmen echter op gelijke stand weten te houden, volstaat alleen een Tilburgse Nederlaag met drie of meer goals verschil.

Onzin
De voorzitter van FC Emmen, Ronald Lubbers, ontkent dat er ooit sprake is geweest van een aanmoedigingspremie: "Het is onzin. Er is wel wat geroezemoes geweest tussen spelers onderling, dat is uiteindelijk bij de directie terechtgekomen. En daar weten ze natuurlijk wel dat zoiets niet mag. Echt niet waar dus."

'Moet altijd willen winnen'
"Premie of niet, je moet iedere wedstrijd willen winnen", zegt een woordvoerder van Fortuna. "Dat is ook onze insteek van dit duel." De Sittardenaren hebben nog een kleine kans op deelname aan de play-offs om Europees voetbal te halen. Fortuna moet dan met ruime cijfers winnen van Willem II en hopen dat de concurrenten Sparta Rotterdam en Heracles Almelo, die beide 3 punten meer hebben, verliezen.

Schijn voorkomen
Het KNVB-regelement schrijft voor dat zo’n overeenkomst tussen clubs onderling niet mag worden gesloten. Het is waarschijnlijk ook daarom dat Fortuna de manoeuvre vanuit Emmen kenbaar heeft gemaakt. Mochten zij namelijk ’per ongeluk’ winnen in Tilburg, moet duidelijk zijn dat zij niet beïnvloed zijn geweest. Fortuna is dan immers niet strafbaar. Een woordvoerder van Fortuna kon niet zeggen via welke weg de aanmoedigingspremie van FC Emmen is binnengekomen.

Het is nog niet zeker of Emmen ook daadwerkelijk strafbaar is omdat er geen sprake is van een overeenkomst.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen