Overslaan en naar de inhoud gaan

Forse uitbreiding ic-capaciteit in Limburgse ziekenhuizen

Geplaatst opvrijdag 24 juli 2020 - 16:02

Als er een tweede golf van het coronavirus komt, kunnen de Limburgse ziekenhuis flink opschalen op de intensive care-afdelingen. Indien noodzakelijk wordt de ic-capaciteit van 96 bedden uitgebreid naar 157 ic-bedden.

Dat laat het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) weten.

Code zwart
Tijdens het hoogtepunt van de coronacris was er bijna een tekort aan ziekenhuisbedden in Limburg. Zo was er bijna sprake van code zwart. Omdat het virus nu weer oplaait op sommige plekken in het land worden voorzorgsmaatregelen genomen. Volgens het ROAZ zal het structurele aantal van de ic-bedden rond 120 tot 125 liggen. Volgens de woordvoerder is dat afhankelijk van de beschikbare ruimtes.

Lees ook: Bijna tekort aan bedden in Limburgse ziekenhuizen

De maximale capaciteit in het MUMC+ in Maastricht komt op 56 bedden. Zuyderland in Sittard-Geleen en Heerlen gaat 50 ic-bedden tellen. VieCuri Medisch Centrum in Venlo heeft plaats voor 30 ic-patiënten. Het Laurentius in Roermond gaat 13 ic-bedden tellen en het Sint Jans Gasthuis in Weert 8.

Verbouwing
"Deze bedden zullen voor een groot deel bedden zijn waarop beademd kan worden en een deel zal bedden betreffen waarop niet beademd kan worden", zegt de woordvoerder. De flexibele schil kan worden gerealiseerd in de OK-complexen." Mogelijk moet een aantal ziekenhuizen gaan verbouwen om voldoende capaciteit te krijgen. Over de eventuele kosten hiervan kon de woordvoerder nog niks zeggen.

Landelijk plan
Volgens een woordvoerder is deze opschaling gebaseerd het landelijke plan en vervolgens vertaald naar de regio. "Het ROAZ wacht met spanning op duidelijkheid van het kabinet over financiering van de capaciteitsuitbreiding", aldus de zegsman.

Opleiding
Om tijdens een eventuele tweede golf voldoende personeel te hebben, gaan binnenkort opleidingen van start. "Verpleegkundigen van andere afdelingen en OK-personeel wordt flexibel opgeleid", zegt de woordvoerder. Kortom, met de kennis en ervaring die we inmiddels van het virus hebben, zullen we beter voorbereid zijn op een eventuele tweede golf. Daarbij houden we ook oog voor het zo goed mogelijk in stand houden van de reguliere zorg."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen