Overslaan en naar de inhoud gaan

Forse toename van cybercriminaliteit in Limburg

Geplaatst opvrijdag 12 juni 2020 - 6:00

In Limburg hebben in het eerste kwartaal van dit jaar 138 cybercrime-misdrijven plaatsgevonden. Dat is een verdriedubbeling van cybercrimezaken ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit de politiecijfers die door LocalFocus op een rijtje zijn gezet.

Limburg
In 2019 zijn in totaal 159 computermisdrijven geregistreerd in onze provincie. Met 138 alleen al in het eerste kwartaal van 2020 zijn we hard op weg om dit aantal ruimschoots te overschrijden.

Landelijke cijfers
Niet alleen in Limburg is er sprake van een forse toename. In de eerste vier maanden van dit jaar registreerde de politie al twee keer zoveel cybercrime-misdrijven als in dezelfde periode vorig jaar. Hacken, diefstal van computergegevens of een met ransomware 'gegijzelde' computer waar je losgeld voor moet betalen: tot en met april dit jaar noteerde de politie bijna 2.800 computermisdrijven. Dat zijn er fors meer dan in afgelopen jaren - en in vier maanden tijd zelfs vrijwel net zoveel als in heel 2018.

WhatsApp
Naast de 'harde' cybercrime neemt het aantal gevallen van digitale oplichting ook toe. Volgens een politiewoordvoerder gaat het dan vooral om WhatsApp-fraude. Bij deze vorm van oplichting doet een oplichter zich voor als een familielid of kennis die in geldnood zit. Hij probeert dan met een nepprofiel geld af te troggelen.

Lees ook: Limburgers vaker slachtoffer van digitale criminaliteit

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen