Overslaan en naar de inhoud gaan

Forse toename van cybercriminaliteit in Limburg

Geplaatst opvrijdag 12 juni 2020 - 6:00

In Limburg hebben in het eerste kwartaal van dit jaar 138 cybercrime-misdrijven plaatsgevonden. Dat is een verdriedubbeling van cybercrimezaken ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit de politiecijfers die door LocalFocus op een rijtje zijn gezet.

Limburg
In 2019 zijn in totaal 159 computermisdrijven geregistreerd in onze provincie. Met 138 alleen al in het eerste kwartaal van 2020 zijn we hard op weg om dit aantal ruimschoots te overschrijden.

Landelijke cijfers
Niet alleen in Limburg is er sprake van een forse toename. In de eerste vier maanden van dit jaar registreerde de politie al twee keer zoveel cybercrime-misdrijven als in dezelfde periode vorig jaar. Hacken, diefstal van computergegevens of een met ransomware 'gegijzelde' computer waar je losgeld voor moet betalen: tot en met april dit jaar noteerde de politie bijna 2.800 computermisdrijven. Dat zijn er fors meer dan in afgelopen jaren - en in vier maanden tijd zelfs vrijwel net zoveel als in heel 2018.

WhatsApp
Naast de 'harde' cybercrime neemt het aantal gevallen van digitale oplichting ook toe. Volgens een politiewoordvoerder gaat het dan vooral om WhatsApp-fraude. Bij deze vorm van oplichting doet een oplichter zich voor als een familielid of kennis die in geldnood zit. Hij probeert dan met een nepprofiel geld af te troggelen.

Lees ook: Limburgers vaker slachtoffer van digitale criminaliteit

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen